ИНТЕРВЮТА

Интервю на държавния глава Румен Радев за предаването „Панорама“ по БНТ - II част

2020-11-15 07:50:00

Водещ: Да видим един стратегически въпрос. Трябва ли България в момента да блокира Северна Македония за ЕС?

Румен Радев: България трябва преди всичко да отстоява своята история, език и идентичност, защото никой друг, освен нас самите, няма как да го направи.

Водещ: Това значи вето, така ли ?

Румен Радев: Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ние ще намерим правилното решение. Но след като договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме в правото си да търсим и други средства. Но не България е кандидат за член на ЕС, а Република Северна Македония. И Република Северна Македония сама трябва да реши дали да продължава с идеологемите на омразата от миналото или да тръгне по едно демократично развитие в бъдеще.

Водещ: Вие разговаряхте и с президента Пендаровски, и с президента на Германия Щайнмайер. Успяхте ли да ги убедите в това?

Румен Радев: За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа. Преди една година свиках извънредна консултативна среща и постигнахме съгласие, че трябва да има национална рамкова позиция и тя се прие и от българския парламент, която отстоява много обективно нашите интереси.

Водещ: Вие ли убедихте българско правителство, в което е ВМРО? Или то си беше убедено и без това?

Румен Радев: ВМРО има малко по-друго виждане. Аз мисля, че моето виждане беше много балансирано. Такова е и в момента. Това е важна стъпка, която направи България. Що се отнася до германския президент, с който сме в прекрасни отношения, виждате че Германия се вслушва все повече в нашите аргументи и подканва към кооперативност не само България, както беше преди, но подканва и Република Северна Македония.

Разговорът ми с президента Пендаровски беше много откровен. Напълно разбирам ситуацията там. Тя не е лесна. Това са насаждани идеологеми, предубеждения, изкривяване на историята с поколения. Знам, че е трудно и това е обект на вътрешнополитически противоречения и се използва. Но мен ме интересува едно, а именно какво прави държавата и държавното ръководство на Република Северна Македония по отношение на държавната политика - за учебници, музеи, паметници, официални рубрики на обществените медии и сайтове и изследвания на научни организации и институти.

Водещ: Вашата политика е популярна в България, включително и правителството я поддържа. Това означава ли, че тя е печеливша в дългосрочен план? Може ли да наложиш историческата истина на хора, които не искат да я приемат, със сила и вето?

Румен Радев: България е отговорен член на Европейския съюз. И ние не можем да си позволим лукса да внесем още един проблем в този съюз. Така че в дух на кооперативност, на приятелство и разбирателство, ние трябва да намерим решение. Но ние трябва да търсим и да стъпим на истината. Има достатъчно исторически факти, каква е истината. България трябва да отстоява своето културно наследство и идентичност. Да вземем ли за пример Гърция, която категорично отстояваше своя интерес дълги години, докато накрая Република Северна Македония го прие. Това не разстрои отношенията между двете страни. Вижте колко гръцки инвестиции има в момента в нашата съседка.

Водещ: Възможно ли е до вторник да се намери компромис и за двете страни?

Румен Радев: Това, което е смущаващо, е мълчанието на българското правителство. То има правилни позиции, но няма ясно изразени механизми, по които да постигне тази позиция.

Водещ: Нали текат преговори?

Румен Радев: А вие знаете ли какви са?

Водещ: Те преговорите винаги са зад закрити врата.

Румен Радев: Защото има подводни камъни. Това, за което настоявам, е в самата преговорна рамка да се открие отделна глава, това е глава 35 и там да се заложат всички критерии за добросъседство с критерии за започване, междинни критерии и критерии за затваряне. Тогава изпълняването на тези критерии става въпрос не само за България, а за целия Европейски съюз, за всички държави членки. А ако приемем варианта декларация, приложение към тази преговорна рамка, това си е една произволна позиция на една държава.

Водещ: Доколкото виждам и правителството иска глава „Добросъседство“.

Румен Радев: Трябва да има и се надявам да се преборим. Другият вариант е анекс или нов договор.

Водещ: Тук, както виждам, имате единодушие с правителството. Вие освободихте обаче вашия началник на кабинета Методиев след като той беше на празненство с Корнелия Нинова. Влизате ли в конфликт и с Корнелия Нинова, която ви издигна за президент?

Румен Радев: Причината да се разделя с г-н Методиев, не е празненството на социалистите. Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата и те са в основата на тази интрига, която се подклажда и от поръчковите медии.

Водещ: Кои са тези хора?

Румен Радев: Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена. Това го знае цяла България. Но българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент с очакване да се противопоставя на статуквото, на корупцията и беззаконието. И аз не съм се отклонил от това обещание, както и те, редовите социалисти и ръководството, не са ме оставили сам в битките, за което съм им признателен.

Водещ: Имате ли конфликт с Корнелия Нинова или не?

Румен Радев: Последно и пожелах бързо възстановяване, докато беше в болница.

Водещ: Но това не означава, че нямате конфликт с нея по този въпрос, защото нейните публични изявления не бяха въодушевяващи след смяната на Методиев.

Румен Радев: Възможно е така да се възприема, но освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ми оценка за неговата работа. Убеден съм, че промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди хора отляво. Мисля, че българските социалисти осъзнават тези интриги и няма да им се поддадат.

Водещ: Господин президент, ще правите ли партия?

Румен Радев: Моята партия е партията на почтените българи – демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Това, което ги обединява, е убеждението, че този режим е компрометиран, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете.

Водещ: Така ли? Не изключвате този вариант.

Румен Радев: Зависи от обстоятелствата,

Водещ: А докато сте президент?

Румен Радев: Много са факторите. Разбира се, докато съм президент, аз имам ясни конституционни задължения. Така че факторите са време, обстоятелства, много неща.

Водещ: А да подкрепите някоя партия от зараждащите се в момента?

Румен Радев: Отдавна съм заявил: подкрепям всяка партия, която поставя България и българския народ на първо място.

Водещ: Да Ви разбирам ли така: не изключвате възможността в бъдеще да направите партия, но в момента няма да правите?

Румен Радев: Това зависи от факторите, а те са много.

Водещ: Ако много ви ядосат, ще направите ли партия?

Румен Радев: Аз трудно се ядосвам, така ме е научила моята професия - да потискам гнева и чувствата и мисля, че това е полезно.

Водещ: Много се говореше за вашия стиснат юмрук, който не се хареса на много хора. Стиснат юмрук, вдигнат високо? От какво има нужда България в момента?

Румен Радев : А вие не виждате ли снимки и на други президенти със стиснат юмрук?

Водещ: Аз си спомням за „Венсеремос“ и Че Гевара и нещо подобно.

Румен Радев: Така ли? Вижте и Тръмп, вижте и Клинтън. Много президенти са. Включително и в тази кампания...

Стиснатият юмрук също е знак на обединение, но срещу беззаконието и мафиотизираната държава. И хората го разбраха. Нашите беди са много и са отдавна. Например това, че коронавирусът взема немалко жертви. Причината се състои и в това, че здравеопазването се превърна в тържище, проникна се от корупция. А лекарите и медицинските сестри години наред изтичат в чужбина. Има някои хора, които призовават за обединение, за да се забравят шкафчетата. Но не това е обединението, от което имаме нужда. Независимо каква ще бъде бъдещата управленска конфигурация, тя няма да може да работи ефективно за народа ни, ако с обединени усилия не сменим не просто партии на върха, а не сменим порочния модел на управление. Едно от предизвикателствата, което стои пред нас, всъщност е формулирано преди повече от век от немския социолог Роберт Михелс в неговия „Железен закон на олигархията“, в който твърди, че всяка олигархия се стреми да се възпроизвежда не само по време на управлението, което я е създало, но и когато властта се смени и дойдат съвсем други хора и политически конфигурации.

Управлението на г-н Борисов не само не демонтира олигархичния модел на прехода, с каквото обещание дойде на власт, но захрани още по-мощно задкулисие, което овладява институции и прониква в правосъдието. Изсмуква огромни публични ресурси и укрепва още повече задкулисната си власт. Затова трябва да се обединим като общество и да притискаме всеки, който има амбицията да управлява оттук нататък, да работи за реална промяна, за честни избори, за управление синтез на почтеност, знание и компетентност. За утвърждаване на върховенството на правото и правата на гражданите с пълноценни конституционни и законови реформи. За утвърждаване на държавността и демонтаж на порочния управленски модел и олигархичните системи. За пресичане на кражбите и за изграждане на механизми за прозрачност, отчетност и отговорност. За превръщане на инвестициите в човешки капитал и особено за това, което виждаме сега, в образование и здравеопазване, в абсолютен национален приоритет. За интелигентен растеж, основан на наука, иновации и дигитализация, за опазване на българската природа.

Трябва да въздействаме върху всеки с амбиция да управлява, да вземе ясна позиция и да посочи ефективни механизми по тези въпроси в своите политически програми.

Ще ни коства време и много усилия да нормализираме работата на институциите след Борисов Да установим демократични механизми за управление и функциониране на държавата, така че да отворим пътя към жадувания просперитет и достойно място в Европа, което заслужаваме.

Убеден съм, че въпреки обезверяването, апатията и страха, обществото ни има силата, таланта и амбицията да се справи с тази дълбока криза. Вярвам, че можем да обединим силите си за демократична, модерна и европейска България.

Водещ: Последна дума обаче. Ненавистта Ви или по-точно критиката Ви към Борисов и правителството толкова ли е силна, че е чак по-силна от нуждата от обединение по време на такава страшна пандемия?

Румен Радев: Обединение около принципи, а не обединение в името на корупционния комфорт. Принципи, които да изведат България като модерна, европейска, демократична държава.

Водещ: Дори пандемията не може да ви накара да се разберете и да си стиснете ръка?

Румен Радев: За какво да се разберем?

Водещ: За да се изведе народът от бедствието.

Румен Радев: Кой да го изведе?

Водещ: Заедно вие двамата.

Румен Радев: Абсолютно всички механизми са в ръцете на правителството. Всички управленски инструменти. Много често получавам въпрос, питат ме защо не правите КСНС? Не го правя по две причини. Заради невъзможност да се изгради още по-голямо доверие и заради липса на информация. По първия въпрос – няма едно становище и предложение, а това издава КСНС, което да е било поемано като ангажимент и което да е било изпълнено от това правителство. Ние вземаме някакво предложение или становище с консенсус, слизаме долу, обявявам го и в момента на излизане същите хора говорят нещо вече съвсем друго, а следващият ден правят трето и четвърто. Най-важният ресурс в борбата с тази пандемия е доверието. Няма да допусна още един държавен орган да покаже, че няма такова доверие, защото когато нямам инструменти, с които да контролирам, хората ще кажат: ето още един орган, който ни излъга. И второ: информацията. Това, което пледирах отдавна. За да управляваш такава пандемия, трябва да имаш надеждна, пълноценна, навременна информация. Ето това не се разгърна. КСНС не е място, на което да се седне на приятни приказки за час и половина на кафе. Иска се, да се дойде с ясни и точни доклади и разчети. В момента ги няма. Защото няма активна и всеобхватна система за таргетирано тестване. Няма информация какво става реално в нашите болници. Вие показвате два различни свята във вашите новини всяка вечер. Единият свят е на обещанията и заклинанията, че всичко има, всичко е готово – лекари, медицински сестри, легла, лекарства линейки. Само след минути вашите репортери показват другата картина – на реалността.

Водещ: Благодаря ви, г-н президент!

Румен Радев: И аз Ви благодаря!

 

ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА

Румен Радев за ANA-MPA: Гърция и България са "стратегическа ос на стабилност" на Балканите

13 септември 2023 | 16:04
Интервю на президента Румен Радев за Атинско-македонската информационна агенция и София Пападопулу, 12.09.2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков - втора част

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Румен Радев: Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт, а непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности и на инвестиции във военнослужещите

7 януари 2022 | 10:10
Интервю на държавния глава за в. „Българска армия“ 7 януари 2022г.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки