ДЪРЖАВНИ СИМВОЛИ

30 октомври 2012 | 22:10

 

 

ДЪРЖАВНИ СИМВОЛИ

 

Герб на Република България


Герб на Република България
Гербът на Република България е държавен символ, който изразява независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Той представлява изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви "Съединението прави силата".

 

Национално знаме на Република България


Национално знаме
Националното знаме на Република България е национален символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава.
Националното знаме на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено поле, поставени водоравно отгоре надолу. При поставяне на националното знаме във вертикално положение на носещо тяло цветовете се подреждат отляво надясно - бяло, зелено, червено, гледано срещу знамето.
Националното знаме има правоъгълна форма. Полетата на отделните цветове са еднакви по размер и са разположени по хоризонтала на правоъгълника.

Национален химн
Националният химн на Република България е песента "Мила Родино“. Химнът се основава на музиката и текста на песента „Горда Стара планина“, написани от Цветан Радославов през 1885 г.
„Мила Родино" става национален химн на Народна Република България през 1964 г.
С приемането на Конституцията на Република България от VII-то Велико Народно събрание през 1991 г. „Мила Родино“ се утвърждава като национален химн на Република България.

Още от ИНСТИТУЦИЯТА


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки