ЗАСЕДАНИЕ НА КСНС НА 04.10.2024 г.

4 октомври 2024 | 14:02

СТАНОВИЩЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Тема: „Рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от предприемане на мерки“

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) обсъди рязкото влошаване на обстановката в Близкия изток и произтичащите от това потенциални рискове и заплахи за Република България.

КСНС изрази загриженост във връзка с разрастването на конфликтите в Близкия изток, както и с произтичащата от това остра хуманитарна криза в региона. Участниците в съвета се присъединиха към призивите на международната общност за деескалация, въздържане от употреба на сила и недопускане въвличането на други страни в конфликта, което би застрашило мира не само в регионален, но и в глобален мащаб.

Съветът счита, че е наложително незабавно прекратяване на военните действия, като същевременно се положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства.

В КСНС бяха обсъдени предизвикателствата и възможните последици за националната ни сигурност в резултат на разрастващите се конфликти в Близкия изток, както и готовността на страната ни за справянето с тях.

След изслушване на докладите на службите за сигурност и МВР, участниците в КСНС се обединиха около извода, че не е налице пряка заплаха за страната ни. Коренно променената среда за сигурност в Близкия изток обаче генерира определени рискове за националната, а така също и за европейската сигурност.

Рисковете са свързани основно с вероятност за извършване на терористични актове, както на територията на страната ни, така и срещу дипломатическите ни представителства в чужбина. Налице е потенциал за пораждане на засилена миграционна вълна с риск от проникване на радикални елементи и терористични групи, както и до съществено увеличаване на нелегалното преминаване през държавна граница и незаконен престой във вътрешността на страната.

Участващите в КСНС се обединиха около позицията за продължаване полагането на консолидирани усилия и съвместни действия от всички институции за последваща евакуация на българските граждани от региона, както и за освобождаване на задържаните наши сънародници от екипажа на кораба „Galaxy Leader“, въпреки усложнената среда за сигурност.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт:

1.    Да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

2.    Да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите, както и за освобождаването на нашите сънародници от екипажа на кораба „Galaxy Leader“.

3.    Да се набележат и при необходимост приложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и противодействие на засилен миграционен натиск.

4.    Да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност за  осигуряване на своевременен и всеобхватен мониторинг на средата за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи.

5.    Да се извърши преглед и при необходимост да се актуализира Националния план за противодействие на тероризма, както и съответните планове, изготвени от държавните и местни органи.

6.    Да се оценят икономическите рискове, да се извърши преглед на стратегическите резерви на страната и при необходимост да се попълнят.

Становищата и предложенията бяха приети от всички членове на КСНС с изключение на един глас "против" - на Костадин Костадинов, представляващ ПГ на "Възраждане".

Още от СЪВЕТИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки