РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев при откриването на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН

2021-09-22 08:21:00
Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ,
Г-Н ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
 
Позволете ми най-напред да изразя благодарността си към Негово превъзходителство посланик Волкан Бозкир, председател на Общото събрание на Организацията на обединените нации по време на 75-ата му сесия, и високата си оценка за начина, по който той ръководи работата на Събранието в безпрецедентните условия, наложени от коронавирусната пандемия.
 
Бих искал да поздравя и председателя на Общото събрание на настоящата 76-та сесия, Негово превъзходителство Абдула Шахид, министър на външните работи на Малдивите, който наскоро посети моята страна, и да му пожелая успех в бъдещите му начинания, все още възпрепятствани от коронавируса. 
 
Бих желал да започна, като цитирам покойния бивш генерален секретар на ООН Кофи Анан: "Повече от всякога в човешката история ние споделяме обща съдба. Можем да я овладеем само ако се изправим пред нея заедно. И затова, приятели мои, имаме ООН."
 
Бушуващата в много части на света пандемия от КОВИД-19 и няколко предимно безпрецедентни глобални предизвикателства, пред които сме изправени по същото време, породиха необходимостта всички държави да подкрепят един по-ефективен и съгласуван многостранен подход, основан на правила, във фундамента на който стои системата на ООН.
 
Многостранността е ключът към нашето бъдеще и тя няма алтернатива. За България това е основен приоритет и ние подкрепяме задълбочаването на стратегическите партньорства на ЕС по света, както и по-активното му взаимодействие с трети страни и регионални организации.  
Най-неотложните задачи пред нас са:
 
да предотвратим разпространението на коронавируса;
да се съсредоточим върху възстановяването на световната икономика, като намалим нарастващите икономически различия; 
да ускорим напредъка в областта на климатичните промени и устойчивото развитие;
да се борим с тероризма и трансграничната престъпност, както и да повишим киберсигурността.
 
Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
Жизненоважно е всички ние да подкрепим и да бъдем солидарни с най-уязвимите страни и хора по света, под ръководството на ООН и Световната здравна организация. Моята страна, България, се присъедини към усилията за предоставяне на ваксини на нуждаещите се, като сподели излишните си запаси чрез механизмите на ЕС и на двустранна основа.
 
Коронавирусната пандемия в комбинация с климатичните промени доведоха до пропиляване на цяло десетилетие напредък в изпълнението на Целите за устойчиво развитие в много части на света. Няма съмнение, че устойчивост не може да се постигне, без да се справим с последиците от климатичните промени, замърсяването на околната среда и загубата на биоразнообразие. 
 
За да постигнем максимално въздействие на нашия колективен отговор, трябва да проявим гъвкавост. Да повишим сигурността на веригите ни за доставки, критичната инфраструктура, енергийните мрежи, както и готовността ни за пандемии и природни бедствия. Усилията ни трябва да се насочат срещу все по-честите и тежки злонамерени кибератаки, които използват уязвими места в нашите демократични общества. 
 
Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
България е дълбоко обезпокоена от продължаващите заплахи за сигурността и стабилността в редица части на света. Положението в Афганистан, Близкия изток, продължаващата криза в Украйна са само някои от тях. 
 
Споделяме сериозната загриженост от влошаването на сигурността в Афганистан след идването на власт на талибаните, което заплашва политическите, икономическите и социалните постижения на тази страна от последните 20 години. Рискът за стабилността и сигурността се разпростира върху целия регион и далеч отвъд него. България осъди атентатите в близост до международното летище в Кабул на 26 август 2021 г.  В резултат на нападенията в провинция Хорасан, за които пое отговорност Ислямска държава, загинаха и бяха ранени над 300 цивилни граждани, включително жени, деца и военнослужещи. Тероризмът във всичките му форми и проявления представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност.  Всички държави трябва да се борят с тероризма чрез съгласувани многостранни усилия и с всякакви средства в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации и другите задължения по международното право.
 
Като държава членка на ЕС, България подкрепя ангажираността на ЕС да работи с международните партньори за намиране на трайни решения за афганистанските бежанци и да отговори на нуждите на държавите, приемащи голям брой от тях. В знак на солидарност взехме решение да приемем до 70 афганистански граждани, работили за България, мисиите на ЕС или НАТО, и техните семейства. 
 
България споделя мнението, че продължаването на хуманитарния ангажимент в Афганистан е от съществено значение за реагиране на разрастващата се хуманитарна криза, подхранвана от конфликта, тежката суша и пандемията от КОВИД-19. 
 
Позволете сега да се обърна към Близкия изток. Осъждаме ракетните нападения срещу Израел и непропорционалното използване на сила в отговор, като същевременно напълно признаваме правото на Израел на самозащита. Дълбоко сме обезпокоени от насилието в окупираните палестински територии след смъртоносната ескалация между Израел и бойците в Газа по-рано тази година и продължаващите загуби на човешки живот и тежки наранявания, както е докладвано на Съвета за сигурност от специалния координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. 
 
Решаването на конфликта между Израел и Палестина чрез съживяване на близкоизточния мирен процес няма алтернатива. Призоваваме и двете страни да проявят максимална сдържаност, да не предприемат едностранни действия и провокации и да дадат шанс на преговорите и диалога, както и на мерките за укрепване на доверието.    
 
България оценява високо работата на място на Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ще продължи да я подкрепя както политически, така и финансово.
 
В съответствие с основните принципи на международното право България продължава да призовава за разрешаване на кризата в Украйна на основата на пълното и всеобхватно прилагане на споразуменията от Минск. 
 
В контекста на неспираща пандемия е необходимо да се гарантира спазването на човешките права, тъй като те са от изключителна важност за постигане на сигурност, просперитет и мир. Защитата на правата на децата е ключов приоритет на моята страна по отношение на човешките права, като се поставя силен акцент върху приобщаващото образование за деца с увреждания и процеса на деинституционализация. Освен това ние настояваме за овластяване на жените и момичетата, насърчаване на правата на хората с увреждания, както и за борба с антисемитизма, ислямофобията и речта на омразата. 
 
За да популяризира тези приоритети на глобално ниво, България подкрепя всички съответни фондове и програми на ООН и Върховния комисар на ООН за правата на човека и активно участва в системата на ООН, понастоящем като член на Съвета за правата на човека. 
 
Нуждаем се от една обновена Организация на обединените нации, за да се справим ефективно с многобройните предизвикателства, пред които е изправен светът днес. За тази цел България ще продължи да работи за ефикасна ООН, адекватно подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век. Подкрепяме цялостната реформа във всички области на дейност на Организацията. 
 
България приветства доклада на Генералния секретар "Нашият общ дневен ред".  Особено високо оценяваме факта, че той е ориентиран към бъдещето със силен акцент върху младежта, тъй като решенията, взети днес, ще определят живота на бъдещите поколения.
 
България е твърдо ангажирана с финансовите си задължения към Организацията на обединените нации и изразява загриженост от продължаващите предизвикателства, свързани с ликвидността, които подкопават способността на Организацията да изпълнява своите мандати и да извършва дейността си.
 
Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,
 
Позволете ми в заключение да бъда оптимист. В самото начало на Световната организация Ралф Бънч, известен американски политолог и дипломат, водещ активист за граждански права и носител на Нобелова награда за мир за посредничеството си в Израел в края на 40-те години на ХХ век, казва: "Организацията на обединените нации е единствената ни голяма надежда за един мирен и свободен свят." Бих искал да добавя - Организацията на обединените нации е единствена ни голяма надежда за безопасно управление на лодката на общата ни съдба през мътните и неизследвани води на нашето бъдеще и всички ние трябва да застанем единни в нейна подкрепа.
 
БЛАГОДАРЯ ВИ, Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ
 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки