НОВИНИ

Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

2024-05-12 10:31:00
 
 
Вицепрезидентът беше гост на 20-годишнината на школото
 
За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на българския език, духовност, култура и традиции Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 20-годишнината на българското училище, в което до 12 клас учат близо 200 ученици.
 
„Когато държите ръчичките на най-малките да изписват красивите кирилски букви, вие прокарвате пътя на светлината. Няма по-силна от светлината на словото и познанието. Над 13 века България е печелила много битки с оръжие, но най-силното оръжие винаги са били духовността, книжовността, културата“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя посочи, че България единствена в света има празник буквите, защото е родена от словото и писмеността. Йотова определи учителите като съвременните български мисионери. „Както Светите братя Кирил и Методий и техните ученици разпръскваха сред славянските народи светлината на словото на роден език, 11 века по-късно в модерния свят на високите технологии вие възпитавате млади хора, които познават и се гордеят със своята история“, подчерта в приветствието си вицепрезидентът. Тя увери в неизменната подкрепа на България за дейността на българските сдружения и училища зад граница и благодари на гръцката държава за условията, които създава за тяхното функциониране. Йотова изтъкна и подкрепата на българското посолство Атина и на посланика Валентин Порязов.
 
 „В свят на конфликти и разделение заради вас, нашите деца, трябва да се върнем към човешките ценности, да работим за мир и толерантност, за перспектива за вашето развитие. Където и да живеете по света, помнете своя корен и бъдете горди с дългата и славна българска история“, поздрави учениците Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът благодари на родителите, че възпитават децата в родолюбие и са естествените съюзници на учителите в тяхната мисия.
 
Йотова подари на директора на училището Мими Ничева брошка, която изобразява буквата Б – емблема на международния форум за кирилицата, който вицепрезидентът организира преди две години. През юни тази година предстои второто му издание.
 
На тържественото отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Йотова връчи удостоверенията на завършващите 12 клас.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки