НОВИНИ

Президентът: Партньорството с Азербайджан укрепва енергийната диверсификация не само на България, а и на ЕС

2021-08-09 16:22:00

В телефонен разговор със своя азербайджански колега Илхам Алиев президентът Румен Радев призова за гъвкавост при изпълнението на двустранното споразумение за доставки на природен газ за България

Развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва  реалната диверсификация в доставките на природен газ не само за България, а и за Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата обсъдиха актуални въпроси на сътрудничеството в енергетиката, както и последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.

Обща бе позицията, че забавеното през последните години изграждане на газовия интерконектор между България и Гърция е основната пречка пред страната ни да внася целия обем от 1 млрд. куб. метра природен газ годишно от Азербайджан, за което е подписано двустранно споразумение. Румен Радев подчерта, че са предприети мерки за наваксване на това изоставане и се очаква въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка с Гърция да стане през следващата година. Затова държавният глава призова за гъвкавост при изпълнението на двустранното споразумение за доставки на природен газ от Азербайджан за България, за да не отчита страната ни загуби до реалното изграждане на мрежата за пренос на природен газ.

По време на разговора президентът Илхам Алиев изрази готовност за диалог по този въпрос и отбеляза, че освен износ на природен газ за България, Азербайджан вече доставя и електроенергия за страната ни през територията на Република Турция.

Румен Радев открои значението на създадените социално-иновационни центрове в Азербайджан за модернизация на страната. Българският държавен глава поднови поканата си към президента Илхам Алиев да посети България в удобно за него време, подчертавайки че тази визита ще допринесе за последващо задълбочаване на двустранния диалог на най-високо равнище, както и за развитието на двустранното сътрудничество между двете страни.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки