НОВИНИ

Държавният глава: Президентската институция е стожерът, който не допусна гласът и исканията на българите да бъдат удавени в пропагандната кампания на властта

2021-02-01 13:02:00

Румен Радев даде пресконференция по повод четвъртата годишна от встъпването си в длъжност

Президентската институция е институционалният стожер, който не допусна гласът на българите и техните искания да бъдат удавени в разгърналата се пропагандна кампания на властта. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. Държавният глава представи и дейността на вицепрезидента Илияна Йотова, която не участва в събитието поради дадения положителен тест за коронавирус.

В отчета си за изминалата година Румен Радев открои дейността на  президентската институция в защита на интересите на българите у нас и зад граница и за фокусиране на общественото внимание върху недъзите на политическата система. Президентската институция продължи да задава дневния ред по важни теми, да обединява около значими каузи и да работи за модерното развитие на България, подчерта държавният глава.

Отстояването на върховенството на правото и укрепването на държавността продължиха да бъдат сред водещите приоритети в работата ми, а президентската институция - последна бариера срещу лобизма и решения в разрез с обществения интерес, заяви Румен Радев.  Президентът изтъкна, че въпреки преодоляването на пет от наложените седем вета, силната обществена реакция и тази на експертите потвърждава правотата на неговите решения и професионализма на правния екип в президентството. Държавният глава припомни за приетото от парламента вето на Закона за извънредното положение, определено от независими медии като френския вестник „Le Monde“ като пример за отстояване на свободата на словото и принципите на демокрацията.  „Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на Конституционния съд за противоконституционност на временната комисия на Народното събрание разколебаха вносителите на пародията на Конституция и тези безочливи опити приключиха дори по-жалко, отколкото започнаха“, заяви държавният глава.

Румен Радев определи снетото доверие от правителството през изминалата година като акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпление срещу гражданските свободи. „Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снетото доверие“, подчерта Румен Радев.

Държавният глава открои рационалните позиции на президентската институция, която „запази гласа на разума в ситуация на изкуствено насаждане на паника“ по време на разразилата се криза с COVID-19. Президентът припомни, че още в първите дни на пандемията е настоял за баланс между здравни, икономически и социални мерки, за навременна, достъпна и безвъзмездна финансова помощ, за всеобхватна методика за безплатно тестване, както и за обособяване на болници за лечение само на коронавирус, за да може хилядите българи с други остри здравословни заболявания и проблеми да имат достъп до лечение.

„Загърбването на редица важни предложения, липсата на навременни и адекватни мерки водят до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение“, заяви Румен Радев. В Администрацията на президента са осъществени множество срещи със синдикални и работодателски организации и медицински експерти, както и посещения във фирми, учебни заведения и в болници в страната. На организираната от президентството кръгла маса през месец май миналата година беше извършен задълбочен анализ на  управлението на кризата с конструктивни предложения в социалната и икономическата сфера.

Президентската институция мобилизира значителен експертен капацитет и предложи конкретни проекти към Плана за възстановяване и устойчивост, които да компенсират съществени дефицити и да го насочат към реални реформи, към наука и иновации, към модернизация на страната чрез водещи технологии и инвестиции в човешкия капитал. „Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред българското общество кои проекти реално ще бъдат предложени. Очаквам и тези пет проекта, които предложихме ние в указания срок да получат отговор дали се приемат, ако се отхвърлят, с какви мотиви“, посочи държавният глава.

Президентът подчерта, че и през изминалата година е продължил своята ангажираност към проблемите на общините за хармоничното развитие на регионите, финансова децентрализация и по-голяма самостоятелност. В процес на широк обществен дебат, Стратегическият съвет към президента разработи Национален стратегически документ, анализиращ в дълбочина причините за състоянието на страната и очерта жалоните към успешното ѝ развитие.  

Румен Радев посочи, че заедно с Илияна Йотова се отнасят изключително отговорно към подготовката за предстоящите парламентарни избори и на проведените широки консултации са откроени днешните и системните проблеми на българските избори и от това как управляващите ще ги решат зависи дали  ще имаме безопасни, честни и достъпни за всички български граждани избори.

В изказването си президентът посочи развитието на способностите на Българската армия като основен приоритет в ролята му на върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Румен Радев открои проведените многобройни срещи с ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната относно боеготовността, усъвършенстването на подготовката, ускоряване на модернизацията и повишаване на мотивацията на личния състав. Държавният глава инициира срещи и с Министерството на отбраната, Министерство на икономиката и българския военно-промишлен комплекс с цел приоритетно въвличане на нашата военна индустрия в процеса на модернизация и логистично осигуряване на Българската армия.

В рамките на изминалата година България прие домакинството на Инициативата „Три Морета“, която цели с  подкрепата на стратегическите партньори – Европейската комисия, САЩ и Германия, на международни финансови институции и на бизнеса, да ускори икономическото развитие на региони на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социалното сближаване между Източна и Западна Европа. Според президента Радев като най-изостанала страна в Европейския съюз, България следва да използва всяка възможност за развитие, включително провеждането на мащабен бизнес форум в рамките на инициативата. По думите на Румен Радев, сключването на междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество в резултат на интензивното партньорство със САЩ, ще отвори вратите за инвестиции в областта на високите технологии.

Въпреки ограниченията от пандемията и отлагането на редица важни посещения и мероприятия, президентската институция продължи да развива активна външна политика с провеждане на редица срещи и онлайн конференции, на които са отстоявани важни национални позиции. „Президентската институция продължава да бъде ценен и търсен партньор за решаване на предизвикателствата пред нашия регион. Затова приех поканите и посетих Израел, Албания, Гърция, както и приех президента на Кипър, проведох и редица телефонни разговори с много от балканските лидери“, посочи президентът.

Румен Радев открои ролята на вицепрезидента за разширяването и надграждането на контактите, връзките и политиките с българите в чужбина, въпреки наложената от пандемията изолация. По думите му, с усилията на Илияна Йотова мрежата на българската общност се е разширила с приобщаване на организациите на наши сънародници в  Уругвай, Мексико, Перу до Австралия и Азия, надградени са  връзките с историческите общности от Таврия, Приазовието, Запорожката област. С помощта на вицепрезидента и  привличането на други институции къщата на Ботев в Задунаевка е ремонтирана и уредена като музей, извършена е и значителна координационна дейност за запазване на административната цялост на Болградския регион в Украйна.  Президентът припомни и усилията на Илияна Йотова в подкрепа на  Тараклийския университет, както и за инициативата за приобщаване на сънародниците ни зад граница в Деня на народните будители - 1 ноември.

Държавният глава подчерта, че вицепрезидентът продължава да призовава и да работи за ефективна политика спрямо сънародниците ни зад граница не само чрез преговори и срещи, а чрез всеобхватен стратегически подход – създаване на лекторати по български език, изграждане на лоби в научните среди, отстояване на националния интерес на високо дипломатическо ниво, разпространение на българската култура, нови способи за укрепване и разширяване на духовните връзки с родината.
Румен Радев изтъкна и активните позиции и конструктивни предложения на Илияна Йотова във всички инициативи на институцията по отношение на здравните, социални и образователни аспекти на кризата COVID-19, домашното насилие, пълноценната европейска интеграция на страната ни и работата с дипломатическия корпус.

В рамките на четвъртата година от мандата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова са проведени многобройни срещи с преподаватели, студенти, учени, ръководители на олимпийски отбори и стартъпи, лекции във висши учебни заведения, посещения на български училища, както и инициативи в подкрепа на образованието, науката и иновациите.  

Детското здраве и масов спорт също са във фокуса  на дейността на президентската институция. През месец юни миналата година стартира  инициативата „Спортувай с президента“ с амбициозен календарен план, който поради пандемията нямаше възможност да бъде разгърнат. Администрацията на президента остана вярна на ангажимента си да бъде солидарна с децата в беда и техните семейства, подчерта още държавният глава. Със своята прозрачност и ефективност „Българската Коледа“ се утвърди като легитимна благотворителна кауза и въпреки трудната година, бяха събрани 1.7 милиона лева в първия месец на новата кампания. „Българската Коледа“ помогна на 500 деца за лечение и рехабилитация и на 15 лечебни заведения със съвременно оборудване. За поредна година бяха осигурени и стипендии за бъдещи студенти и зрелостници по инициативата „Подкрепи една мечта“, посочи още в отчетата си по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност президентът Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с кмета на Цариброд Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров

9 април 2021 | 17:05
Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.

Румен Радев: Просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани

9 април 2021 | 16:04
Президентът Румен Радев се срещна днес с Главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България д-р Мустафа Хаджи. Срещата се проведе по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещения месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам.

Подходите за преодоляване на социално-икономическите неравенства в България обсъдиха президентът Румен Радев и постоянния представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе

8 април 2021 | 14:02
Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата си среща с Фабрицио Дзарконе - постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2.

Румен Радев: Здравната ни система трябва да дава възможност на медиците ни да развиват таланта си

7 април 2021 | 18:06
Президентът отбеляза приноса през последната година на отличените общопрактикуващи лекари за улесняване на достъпа до изследвания и консултации в доболничната помощ

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки