НОВИНИ

Държавният глава ще подпише указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“

2013-06-12 16:24:00

Във връзка с приетия от 42-то Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ президентът Плевнелиев проведе срещи с представители на съдебната власт, академичните среди и политическите сили, подкрепящи и оспорващи промените в закона.
    
Днес държавният глава се срещна и с представители на дипломатическия корпус.

В хода на всички дискусии бяха изразени резерви към някои от измененията в закона и бяха повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност.
На среща с вносителите на закона президентът Плевнелиев отбеляза  изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения.
От страна на политическите сили, предложили тази законова промяна, бе изразено разбиране, както и политическа воля да се съобразят с представените от държавния глава аргументи. Росен Плевнелиев получи уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд.

В резултат на проведените разговори и поетите ясни политически ангажименти, държавният глава ще издаде указ, с който ще обнародва закона. Решението на Росен Плевнелиев е мотивирано от установената демократична традиция всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие по отношение на първите си законодателни инициативи и са в съзвучие с неговото разбиране за същността и характера на правомощията му като държавен глава и за конституционната му роля да обединява, а не да задълбочава  различията.
В хода на дискусиите държавният глава призова  политическите сили за интегриран подход и за продължаване на реформата в сектор „Сигурност“. В тази връзка президентът ще извърши консултации с парламентарно представените политически сили за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. На него следва да се обсъди продължаването на реформата в сектор „Сигурност“, за принципите на която бе постигнато съгласие през 2012 година.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Изящните творби на Майстора продължават да провокират да се обърнем към нашите корени и човешка същност

19 май 2022 | 19:07
Изложбата „Образът на Майстора“, заедно с експозицията „Майстора и „Родно изкуство”, се организират от Националната галерия под патронажа на държавния глава Румен Радев

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

19 май 2022 | 19:07
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас. Двамата проведоха среща на днес на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Българската позиция за Северна Македония е ясна и среща все по-голямо разбиране

19 май 2022 | 19:07
Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос.

Румен Радев удостои с висши държавни отличия изявени дейци на културата

19 май 2022 | 14:02
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата Боян Ангелов, Илка Зафирова, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки