Новини

Президентът от трибуната на ООН: Не можем и не трябва да приемаме тероризма и екстремизма за „новото нормално”

23 септември 2016 | 10:10
"Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие." Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев: Отговорността за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е глобална

19 септември 2016 | 18:06
България се присъединява към призива на ООН за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия

Президентите от „Арайолуш“: ЕС има остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения по кризите

15 септември 2016 | 13:01
Неконтролируемото преминаване на европейските граници е неприемливо, единодушни бяха президентите на парламентарните републики от ЕС. Множеството кризи пораждат остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения в Европейския съюз. Днес по-важно от всякога е да покажем сътрудничество, защото Европа не може да изпадне в криза на ценностите и на солидарността.

Росен Плевнелиев: Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство

14 септември 2016 | 15:03
Европейските граждани очакват от политическите лидери да действат решително и да разрешават, а не да задълбочават проблемите. Наша е отговорността да преодолеем кризите, да възродим доверието на гражданите и да укрепим устоите на Европейския проект. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Етнографския музей в Пловдив 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“.

Държавният глава Росен Плевнелиев отдаде последна почит на големия политик, дипломат и държавник Шимон Перес

30 септември 2016 | 15:03
На траурна церемония в Йерусалим президентът Росен Плевнелиев и десетки лидери от цял свят отдадоха последна почит на президента (2007-2014 г.) и министър-председател на Държавата Израел в периода 1984-1986 г. и 1995-1996 г. Шимон Перес.

Росен Плевнелиев: Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа

29 септември 2016 | 13:01
Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, след като участва в церемонията за отбелязването на една година от активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България (NFIU).

Държавният глава: Благотворителната дейност на Игнат Канев буди възхищение със своите мащаби и последователност

29 септември 2016 | 10:10
Дългогодишната благотворителната дейност на Игнат Канев буди възхищение както със своите мащаби, така и със своята последователност, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която удостои бизнесмена Игнат Канев с Почетния знак на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев: България разчита на подкрепата на Великобритания за утвърждаването на стабилността в Югоизточна Европа

28 септември 2016 | 14:02
„Великобритания е наш стратегически съюзник и партньор в рамките на НАТО и тези приятелски отношения трябва да бъдат съхранени, независимо от взетото решение за напускане на ЕС“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министъра на отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън.

Позиция на държавния глава Росен Плевнелиев

28 септември 2016 | 12:12
Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството.

Росен Плевнелиев: Актът на Независимостта показва смелостта на големите българи, които защитиха каузата на българската държавност

23 септември 2016 | 11:11
Денят на българската Независимост е символ на силата на българския народ, на националното единство и на смелостта на големите българи, които се опълчиха на Великите сили, за да защитят каузата на българската държавност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод годишнината от независимостта на България.

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

окт 3, 2016

Президентът Плевнелиев ще посети Габрово и Велико Търново

Прочети повече >

сеп 30, 2016

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в траурната церемония по повод кончината на президента на Държавата Израел Шимон Перес

Прочети повече >

ГАЛЕРИЯ


Работно посещение на президента Росен Плевнелиев в САЩ за участие в 71-вата сесия на Общото събрание на ООН

ОНЛАЙН ВИДЕО


ИНТЕРВЮТА


Росен Плевнелиев, президент на Република България, в интервю за предаването „Седмицата” на „Дарик радио”
сеп 17, 2016, 17 септември 2016 г.

РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ


Изказване на президента Росен Плевнелиев на Общия дебат на 71-вата сесие на Общото събрание на ООН
сеп 23, 2016, 22 септември 2016 г., Ню Йорк
ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки