Новини

Държавният глава апелира кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания и за дебати по същество

7 октомври 2016 | 20:08
"Призовавам кандидатите за президент да проведат позитивна и градивна кампания, апелирам за дебати по същество. Българският народ няма нужда, нито от поредната доза политически нападки, нито от войнстващия популизъм, с който някои политици се опитват да привличат гласове", заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение по повод предстоящия избор на президент и вицепрезидент и провеждането на национален референдум.

Президентът от трибуната на ООН: Не можем и не трябва да приемаме тероризма и екстремизма за „новото нормално”

23 септември 2016 | 10:10
"Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие." Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Росен Плевнелиев: Отговорността за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е глобална

19 септември 2016 | 18:06
България се присъединява към призива на ООН за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия

Президентите от „Арайолуш“: ЕС има остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения по кризите

15 септември 2016 | 13:01
Неконтролируемото преминаване на европейските граници е неприемливо, единодушни бяха президентите на парламентарните републики от ЕС. Множеството кризи пораждат остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения в Европейския съюз. Днес по-важно от всякога е да покажем сътрудничество, защото Европа не може да изпадне в криза на ценностите и на солидарността.

Росен Плевнелиев: Основна наша цел е да не позволим Европа да изпадне в криза на ценности и липса на солидарност и единство

14 септември 2016 | 15:03
Европейските граждани очакват от политическите лидери да действат решително и да разрешават, а не да задълбочават проблемите. Наша е отговорността да преодолеем кризите, да възродим доверието на гражданите и да укрепим устоите на Европейския проект. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Етнографския музей в Пловдив 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“.

Държавният глава: Нека съхраняваме историческото си наследство, което ни сплотява във времена на разделение

28 октомври 2016 | 16:04
Съхранението на човешкото познание е основна и непреходна ценност. Днес във време на остро политическо противопоставяне и борба за ресурси това е здравият фундамент, който свързва всички общества. Затова трябва да го пазим и укрепваме. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев на церемонията по връчване на Почетния знак на Президента на Д-р Исмаил Серагелдин.

Президентът Росен Плевнелиев пред най-младите журналисти на БНТ: Честността и откритостта към българския народ се отплащат

28 октомври 2016 | 15:03
Честността и откритостта към българския народ се отплащат. Не е честен този, който обещава всичко. Това споделя президентът Росен Плевнелиев пред камерите на „Малките репортери“ на Българската национална телевизия. Държавният глава прие поканата за откровен разговор на най-младите журналисти на обществената телевизия - Неда Николова (10 години), Ина Ангелова (12 години), Неда Коцева (14 години), Кристиан Павлов (12 години) и Кристиян Славчев (14 години).

Президентът Росен Плевнелиев: Бъдещето на Европа е в активността на младите хора

27 октомври 2016 | 14:02
Тук сме, за да дадем надежда на българите по света, за да разработим заедно механизми, политики и идеи как да бъдем още по-полезни не само на тях, но и на Европа като цяло. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към участниците и гостите на дискусия на тема „Европа – настояще и бъдеще“. Събитието е част от закриването на традиционния есенен семинар „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“, организиран от Фондация „Българска памет”.

Президентът Росен Плевнелиев утвърди промените в изборното законодателство

27 октомври 2016 | 13:01
„С пълното съзнание за отговорността си да работя за стабилност и за предвидимост в изборните правила в последните дни преди изборите за президент и вицепрезидент, днес подписах тези промени, за да влязат в сила възможно най-бързо“, обяви държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев: Отново се прави опит гражданите да не чуят най-същественото в предизборната кампания

25 октомври 2016 | 13:01
„В средата на предизборната кампания за избор на президент и вицепрезидент отново се прави опит гражданите да не чуят най-същественото. Важният въпрос е какво кандидат-президентите смятат да направят за България през следващите пет години; кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават; да бъдат честни към българския народ и да обяснят на избирателите какво смятат да свършат, така че народът да вземе съзнателно решение и да направи съзнателен избор“. Това апелира държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти в Благоевград.

Росен Плевнелиев: Новите модели на обучение трябва да гарантират по-бързо и по-ефективно постигане на приетите в глобален мащаб образователни цели

25 октомври 2016 | 11:11
Новите модели на обучение трябва да гарантират по-бързо и по-ефективно постигане на приетите в глобален мащаб образователни цели. Промяната на модела на обучение трябва да отчита миграцията и демографските проблеми, както и неравномерното регионално развитие и новите технологии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Благоевград, където даде начало на глобалната конференция “Teach for all“ под надслов „Да преоткрием образованието“.

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

окт 28, 2016

Президентът ще връчи Почетния знак на държавния глава на д-р Исмаил Серагелдин

Прочети повече >

окт 27, 2016

Президентът Плевнелиев ще участва в семинар на тема „Културното многообразие - източник на новаторски идеи“

Прочети повече >

ГАЛЕРИЯ


Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката, културата и изкуството

ОНЛАЙН ВИДЕО


ИНТЕРВЮТА


„Достойнството е труден за изкачване връх. Още по-трудно е да се задържиш на този връх, ако изобщо някога си бил на него“ – интервю на президента Росен Плевнелиев за бТВ - I част
окт 16, 2016, 16 Октомври 2016, бТВ, "Тази неделя"

РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ


Изказване на президента Росен Плевнелиев на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България
окт 6, 2016, 6 октомври 2016 г., к.к. Албена
ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки