Новини

Росен Плевнелиев в Любляна: Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз

25 юли 2016 | 15:03
България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа. „Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Росен Плевнелиев в Любляна.

Държавният глава призова в Улан Батор Европа и Азия да се обединят около обща дългосрочна визия за бъдещето

15 юли 2016 | 15:03
Европа и Азия постигнаха немалко заедно. За последните десет години успяхме да удвоим обема на двустранната търговия, но за да задълбочим нашето партньорство, се нуждаем от още по-силни връзки на всички равнища между двата континента – правителства, бизнес, както и между хората. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на 11-ата Среща на държавните и правителствени ръководители на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), който беше открит днес в столицата на Монголия Улан Батор.

Президентът: Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион

9 юли 2016 | 15:03
Държавите членки на НАТО демонстрираха единство в оценката си на рисковете и заплахите в актуалната среда на сигурност и в начините за тяхното преодоляване. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който обобщи резултатите от форума във Варшава. Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, бяха акцент по време на срещата на най-високо равнище на Алианса в полската столица.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Италия Серджо Матарела

24 август 2016 | 13:01
Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Италия Серджо Матарела по повод тежкото земетресение, довело до жертви и разрушения.

Президентът: Надявам се успехът на Мирела Демирева да вдъхнови повече българи да вдигнат високо летвата

21 август 2016 | 09:09
Имахме нужда от това отличие и се надявам успехът на Мирела Демирева да вдъхнови повече българи да вдигнат високо летвата. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, минути след като българската лекоатлетка спечели сребърен медал в скока на височина на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Росен Плевнелиев: Държавата трябва да подкрепя спорта, защото изгражда патриотизъм и национално самочувствие

20 август 2016 | 10:10
Държавата трябва да подкрепя спорта, защото той изгражда патриотизъм и национално самочувствие. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в олимпийското студио на БНТ в Рио де Жанейро. По покана на Международния олимпийски комитет, държавният глава е на работно посещение в Бразилия за участие в церемонията по закриването на 31-ите Летни олимпийски игри.

Президентът издаде указ за провеждане на национален референдум

17 август 2016 | 12:12
Държавният глава Росен Плевнелиев определи на 6 ноември 2016 г. да се проведе национален референдум с въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Лечебни заведения в цялата страна получават апаратура за 1.1 млн. лева по инициативата „Българската Коледа“

12 август 2016 | 13:01
Медицинска апаратура за над 1.1 млн. лева ще получат 19 лечебни заведения в цялата страна по благотворителната инициатива на президента на Републиката „Българската Коледа“. Договорите за доставка на високотехнологичното оборудване бяха сключени след обявената на 8 април т.г. процедура за набиране на оферти за доставка, монтаж, пускане в експлоатация, обучение за работа и гаранционна поддръжка на медицинска апаратура, за нуждите на лечебни заведения, осъществяващи реанимация и интензивно лечение на деца. До края на октомври т.г. медицинската апаратура ще бъде доставена и въведена в експлоатация в лечебните заведения.

Информация за медиите

11 август 2016 | 16:04
По повод постъпили запитвания към вицепрезидента Маргарита Попова, която упражнява правомощията по предоставянето на убежище, и към Комисията по предоставянето на убежище в АП, относно разглеждане на молба за предоставяне на закрила, подадена от А.Б., гражданин на Република Турция, от кабинета на вицепрезидента предоставят следната информация:

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

авг 25, 2016

Президентът ще участва в Международния форум „Адриатическо, Балтийско и Черно море“

Прочети повече >

авг 19, 2016

Държавният глава Росен Плевнелиев ще участва в церемонията по закриването на 31-ите Летни олимпийски игри

Прочети повече >

ГАЛЕРИЯ


Официално посещение на президента Росен Плевнелиев в Република Словения

ОНЛАЙН ВИДЕО


ИНТЕРВЮТА


Интервю на президента Росен Плевнелиев за Нова телевизия
юли 6, 2016, 5 юли 2016 г., Нова телевизия

РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ


Изявления на държавния глава Росен Плевнелиев, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на отбраната Николай Ненчев
юни 16, 2016, 16 юни 2016 г., „Дондуков“ 2
ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

СРЕЩА НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ ОТ ГРУПАТА АРАЙОЛУШ

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки