Новини

Президентът Росен Плевнелиев призова парламентарно представените политически сили да надмогнат моментните емоции и тяснопартийни интереси и да потърсят формула за създаване на правителство

29 ноември 2016 | 15:03
Парламентарно представените политически сили трябва да надмогнат моментните емоции, да надскочат тяснопартийните интереси и да потърсят формула за създаване на правителство. Тази позиция изрази президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Президентите Плевнелиев и Прека: Миграцията и въпросите на сигурността следва да бъдат фокус на европейския дневен ред

17 ноември 2016 | 17:05
Миграцията, охраната на външните граници на Европейския съюз и въпросите на сигурността следва да бъдат водещи сред приоритетите в европейския дневен ред през 2017 г. и 2018 г., когато Малта и България ще председателстват Съвета на ЕС. Двете страни ще съгласуват реалистични и постижими приоритети, за да постигнат осезаеми резултати за европейските граждани. За това се договориха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека във Валета, в рамките на държавното посещение на българския президент в островната държава.

Президентът: Напредъкът на реформите в Молдова е окуражаващ сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция на страната

15 ноември 2016 | 16:04
Президентът Росен Плевнелиев потвърди последователната българска подкрепа за европейската интеграция на Молдова. Държавният глава, който е на официално посещение в Република Молдова по покана на президента на страната Николае Тимофти, изрази удовлетворение от напредъка на реформите в Молдова и ги определи като „окуражаващ сигнал за необратимостта на процеса на европейска интеграция“. България ще продължи да споделя опита си в тази посока, допълни българският президент на съвместна пресконференция с молдовския си колега в Кишинев.

Президентът: Не можеш да развиваш наука и да внедряваш технологии и иновации, ако си изолиран и затворен

9 ноември 2016 | 19:07
Дунавската стратегия на ЕС създаде нова култура и начин на мислене и насърчи диалога между националните държави, местните власти и висшите училища в региона. В общество на знанието не можеш да развиваш наука и да внедряваш технологии и иновации, ако си изолиран и затворен. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на Конференцията на дунавските ректори „Визия, знание, просперитет. Приноса на университетите към Европейската стратегия за Дунавския регион“, която се провежда в Дунавския университет в австрийския град Кремс. Във форума участват представители на 71 университета от 15 държави, в които се обучават три милиона студенти от цял свят.

Президентът: Младите в България имат право избор, а инвестициите в просветата са стратегически приоритет за всички институции

5 декември 2016 | 19:07
Инвестициите в образованието трябва да продължат да бъдат стратегически приоритет за страната. Най-благородната кауза е всички институции да се обърнат с лице към проблемите на образованието и учителите. Това послание отправи държавният глава Росен Плевнелиев, който взе участие в официалната церемония по връчването на призовете на шестото издание на „Рейтинг на университетите в България“ - 2016 г.

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”

5 декември 2016 | 17:05
Държавният глава Росен Плевнелиев проведе днес на „Дондуков“ 2 работна среща с представители на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”.

ПП ГЕРБ върна възложения от държавния глава мандат за съставяне на правителство

2 декември 2016 | 12:12
В изпълнение на конституционната процедура президентът Росен Плевнелиев възложи със свой указ мандат за съставяне на правителство на Бойко Борисов, номиниран за министър-председател от първата по численост парламентарна група в 43-ото Народно събрание, тази на ПП ГЕРБ.

Президентът: Доброволците дават истински пример за активна гражданска позиция

1 декември 2016 | 17:05
Доброволците дават истински пример за активна гражданска позиция в България, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на Годишните награди „Доброволческа инициатива“ за 2016 година, която се проведе в Централния военен клуб в София. Държавният глава посочи, че доброволците са тези, които действат и решават проблемите, а не чакат и отлагат решенията. „Вие сте хората с големи сърца, които са винаги отворени за доброто“, добави президентът Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев: Военномедицинска академия е символ на отговорност и на подадена ръка за помощ в труден момент

1 декември 2016 | 13:01
Военномедицинска академия е символ на отговорно отношение и на подадена ръка за помощ в труден момент. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията, с която беше отбелязана 125-та годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА). Държавният глава благодари на екипа на Академията за усърдната работа и приноса в развитието на националното здравеопазване, както и за съхраняването на традициите на своите предшественици.

Държавният глава: Талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс, който трябва да се разкрива, подпомага и насърчава

1 декември 2016 | 13:01
Талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс, който трябва да се разкрива, подпомага и насърчава. Те трябва да получат шанс да продължат образованието си и да започнат с повече увереност своя професионален път. Дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън вече дванадесет години има не само национален обхват, но и успява да преодолее едно от най-дискриминиращите разделения в България – между големите градове и малките селища. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на стипендиите „Нели и Робърт Гипсън“ за български студенти с високи академични постижения, чиито семейства са затруднени да покрият разходите за образованието им.

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА

дек 7, 2016

Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на "БСП лява България"

Прочети повече >

дек 5, 2016

Държавният глава ще участва в церемонията по връчване на призовете „Рейтинг на университетите в България“ - 2016 г.

Прочети повече >

ГАЛЕРИЯ


Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“

ОНЛАЙН ВИДЕО


ИНТЕРВЮТА


Интервю на президента Росен Плевнелиев за предаването „Панорама“ на БНТ
дек 2, 2016, 2 Декември 2016

РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ


Изявление на президента Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС
ное 29, 2016, 29 ноември 2016 г., "Дондуков" 2
ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки