РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Роля на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“

2018-01-09 16:35:00

Уважаеми дами и господа,

 

Днешният Консултативен съвет за национална сигурност обсъди ролята и ангажиментите на Република България по отношение развитието на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз в контекста на Българското председателство на Европейския съюз. Беше отчетен значителният напредък за реализация на глобалната стратегия на Европейския съюз в сферата на сигурността и отбраната, доказателство за което е създаването на Постоянното структурирано сътрудничество на Европейския фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната.

Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на Европейския съюз в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности на Република България в няколко много важни направления.

На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на Съвета на Европейския съюз. На второ място, това е нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. И не на последно място, това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.

В този контекст стигнахме до общата позиция, че България трябва да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазването на динамиката в постигането на целите на Глобалната стратегия на Европейския съюз в сферата на сигурността и отбраната. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки и способстване на тяхната пълноценна интеграция като Въоръжени сили, отбранителна индустрия и наука в интеграционните европейски проекти в сферата на сигурността и отбраната. Много важно за нас е и способстването за това българските Въоръжени сили, отбранителна индустрия, малки и средни предприятия и наука пълноценно да се интегрират в процесите на изграждане на обща европейска отбрана.

В това отношение се обединихме, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно и в постоянните структури на сътрудничество в Европейския фонд за отбрана, и в инициативите на европейската отбрана. Това е много важно за нас, както и да осъществим активна комуникация с отговорните европейски структури и с останалите държави-членки, така че да гарантираме нашата пълноценна интеграция в тези процеси.

От съществена важност е в качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз да покажем, че ние можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова обаче трябва да покажем, че ние планираме нашата отбранителна политика по европейски образец – т.е. всеобхватно и дългосрочно. Приветствам българското правителство за това, че прие национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 година. Този план е много важна основа, на която оттук нататък да градим нашата отбранителна способност.

В същото време, предвид динамичната среда за сигурност, предвид състоянието на нашите въоръжени сили, ние стигнахме до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност.

Нещо също така много важно – тази всеобхватност и дългосрочност за планиране на нашата отбранителна политика изискват съответно програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили с хоризонт от поне 10 години. Сегашният план, както и програмата са до 2020 г. Затова се нуждаем от такава програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г., която да гарантира и да реши проблемите относно неокомплектоваността, относно мотивацията, подготовката, професионалното развитие и персоналното оборудване на българските военнослужещи, която да гарантира ефективен процес по придобиване на нова бойна и обслужваща техника и нейната експлоатация по поддържането на старата такава и също така по привличане на мощни програми за индустриално сътрудничество.

Не на последно място, интеграционните процеси и даването на европейска перспектива на Западните Балкани изискват по-голяма свързаност не само в областта на инфраструктурата и на енергетиката, но и много по-засилено сътрудничество в областта на отбраната, на науката, на образованието. Ето защо в тази връзка считаме, че засиленото отбранително сътрудничество е много важно за укрепване на сигурността на нашия регион. В контекста на приоритета на нашето председателство за Западните Балкани се обединихме около идеята да работим за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии и Научен център в Югоизточна Европа. Това ще даде тласък на едно наистина засилено сътрудничество и в областта на науката, образованието, медицината и ще привлича и ще задържа младите хора от региона тук, ще им дава перспектива.

Стигнахме и до конкретни предложения към изпълнителната власт, които ще ви сведа дословно, които ще са на сайта на президентската институция.

Предложенията са в трите основни области, за които ви говорих.  

 

  1. Като председател на Съвета на Европейския съюз, Република България:

- Да работи за реализирането на мерки и инициативи за постигане нивото на амбиция, заложена в Глобалната стратегия на Европейския съюз;

- До 30 юни 2018 г. да финализира преговорния процес по регламента за изграждане на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната.

 

  1. В национален план:

- До 15 март 2018 г. да разработи Пътна карта за подготовка на Програма 2030 за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България;

- До 31 март 2018 г. да разработи актуализиран План за участие в проекти на Постоянното структурирано сътрудничество и Европейския фонд за отбрана, генериращи перспективни способности;

- До 31 март 2018 г. да разработи Каталог на българската отбранителна индустрия, научни звена и областите, в които Република България има потенциал да участва в проекти на Постоянното структурирано сътрудничество, Европейския фонд за отбрана и по линия на Европейската агенция за отбрана.

- След приемане на Стратегията за национална сигурност от Народното събрание да бъде актуализирана Стратегията за изследване и технологии в сигурността и отбраната 2015 г., в съответствие с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030;

- До 30 септември 2018 г. да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 процента от БВП до 2024 г.

 

  1. По отношение на Европейската перспектива и сигурността на страните от Западните Балкани:

- До 1 юли 2018 г. да разработи Пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването сигурността на страните от Западните Балкани. Същата да включва:

Първо, Каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната. Тук можем да предоставим много, и то солидни възможности, на страните от Западните Балкани.  

Второ, предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки.

- В контекста на приоритета „Западните Балкани“ на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да представи идея за изграждане в България на Международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.

Всички тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с отговорни действия и много ефективна координация между съответните отговорни институции. Много се радвам, че днес обсъдихме тези въпроси, стигнахме заедно до важни решения с всички представители на отговорните институции в областта на сигурността и отбраната, финансите, икономиката, образованието и науката. Това е пътят - заедно, с консолидирани усилия, да имаме успех. Пожелавам успех на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

И извън темата на Консултативния съвет за национална сигурност обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък. Министерството на вътрешните работи полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността така, че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани.

Благодаря ви за вниманието!

Становище и предложения от заседанието на КСНС

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки