РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Обръщение на президента Румен Радев към народа и 49-ото Народно събрание

2023-04-12 11:34:00

Уважаеми г-н председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н министър-председател,
Уважаема г-жо вицепрезидент,
Уважаема г-жо кмет на Столична община,
Уважаеми членове на Конституционния съд,
Уважаеми дами и господа министри,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми представители на съдебната власт,
Уважаеми президенти и председатели на Народното събрание,
Уважаеми г-н началник на отбраната,
Уважаема г-жо омбудсман,
Уважаеми представители на религиозните общности в Република България,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми дами и господа,
Скъпи сънародници,


За мен е чест да бъда сред първите, поздравили вас - народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представлявате във време на изпитания.

Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание, с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

Без съмнение предизвикателствата пред това Народно събрание са големи, но и без съмнение, приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на кризи и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам, и така е редно, бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, но крайната дума ще е ваша, особено в частта, предполагам най-проблемната, за бюджетния дефицит.

На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество.

Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите необходими за модернизация на страната. Очаквам да подкрепите внесените законопроекти, които да „отпушат“ пътя ни към Шенген, за което постигнахме ясен времеви ангажимент, както и закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна.

Очаквам Народното събрание да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании.

Очаквам най-сетне да се подходи с цялата отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим комплексните, дълбоки проблеми за модернизацията на Въоръжените сили. Такъв подход за мен е бягство от отговорност, вменена от Конституцията и законите. Той е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности. Истинската модернизация изисква сериозно, значително ангажиране на национален бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването, с грижа за хората в армията, за тяхната подготовка и мотивация.

Разбира се, пред страната стоят още множество проблеми от вътрешната и външната политика, по които неведнъж съм заявявал ясни позиции от тази трибуна. Но днес българите очакват да чуят вашите позиции. Защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво и ефективно само ако се основава на ясни и споделени принципи, приоритети и ценности.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия, със загърбване на личните и тяснопартийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Крайно време е да работим за амбициозни национални цели!

Пожелавам ви искрено успех във вашата високоотговорна мисия и светли великденски празници!
На добър час!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев на церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх Даниил

30 юни 2024 | 18:06
30 юни 2024 г., Патриаршеска катедрала “Св. Александър Невски”

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки