РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев на среща със служебното правителство

2021-12-13 18:45:00

Румен Радев:

Уважаеми г-н министър председател,

Уважаеми дами и господа министри,

След малко ще предадете поверените ви министерства и агенции на вашите приемници от редовното правителство. На вас се падна да осигурявате функционирането на държавата и приемствеността в управлението през последните 7 месеца. Налагаше се да работите в  изключително сложни условия – без работещ парламент, с изпразнен бюджет, завещан ви от предишният редовен кабинет. На вас се падна да управлявате здравната криза, всеобщата европейска криза в енергетиката и икономическите и социални последици от тях при мощна съпротива от статуквото и ежедневен медиен натиск. Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърдието.

Вашият кабинет, г-н Янев, показа, че може да има нов тип управление – прозрачно и отговорно с грижа за хората. Показа, че може да се въведе машинното гласуване и може да се пречупи купеният вот. Този кабинет прекрати рекета на бизнеса и засили събираемостта на данъците. Също така вие разкрихте невиждани до момента злоупотреби с бюджета, включително източването на автомагистрала „Хемус“. След 13 години безхаберие актуализирахте пенсиите и подкрепихте бедните и уязвимите, успяхте да пречупите най-тежката четвърта вълна на пандемията и с вашите общи усилия не допуснахте да се затвори страната, което щеше да има тежки икономически и социални последици. Осигурихте условия всеки желаещ да се ваксинира за разлика от предишното управления, които в условия на пандемия държаха децата затворени цяла година вкъщи, лишавайки ги от пълноценно образование. Вие успяхте да върнете децата в училище в много кратки срокове и то в безопасна среда.

Усъвършенствахте Плана за възстановяване и устойчивост и го превърнахте в мощна платформа за модернизация на страната. Овладяхте енергийната криза и осигурихте значителна финансова подкрепа и компенсация на всички небитови потребители. Прекратихте вноса и изгарянето на опасни отпадъци, защитихте българската природа, вековните ни гори и плажове по Черноморието. Прекратихте порочните практики в Държавен фонд „Земеделие“ и активирахте отдавна задържани проекти.

Искам да благодаря за подкрепата на правителството за отстояване на националните интереси във външната политика. Взехте адекватни мерки срещу мигрантската криза, включително с възстановяване на целостта на оградата по границата, която започна да пропада още с нейното откриване.

Уважаеми дами и господа министри,

Безпринципните нападки, които чухте по Ваш адрес днес от парламентарната трибуна от най-корумпирания и компрометиран режим в новата история на България, са отличен атестат за вашата работа. Най-добрата оценка за вашите действия е одобрението на хората. Днес вашата мисия е изпълнена, но каузата България е непреходна и вашите компетентност, опит и авторитет ще бъдат необходими за в бъдеще. Успехи по-нататък по пътя!

Още веднъж ви благодаря за куража и усилията!

На добър час!

 

Стефан Янев:

Уважаеми господин президент,

Госпожо вицепрезидент,

Уважаеми министри,

Дами и господа,

След седем месеца, два служебни кабинета, е време за равносметка, но и време преди всичко за благодарност. Позволете ми първо да благодаря, господин президент, за доверието, за това, че поехте предизвикателството да ни поканите в служебния кабинет, който за всеки един от нас с неговите професионални качества може би е било изваждане от комфортната зона.

Благодаря на министрите за приетото предизвикателство да излязат от своята комфортна зона и да се заемат с неотложните задачи в съответните сектори, които управляваха. Резултатите са налице. Резултати има. Разбира се, не бих си позволил да давам оценка, защото моето верую е, че оценката я дават хората. Оценката я дават българските граждани. Но все пак ще си позволя да кажа: след два служебни кабинета според мен България е различна. Надявам се, малко по-добра. Дали ще продължим в същата посока зависи вече от продължаване на същото темпо на реформи – това, което показахме, че можем да реформираме. Това е един от мотивите, на базата на който приех да остана в следващия редовен кабинет. Затова защото промяната е необходима. На България са необходими реформи и хората очакват реформи.

Така че позволете ми още веднъж да Ви благодаря за приетото предизвикателство, за положените усилия, за целенасочените промени, които направихте в съответните политики и в съответните сфери, които имахте отговорност да управлявате.

Благодаря Ви!

 

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки