РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отличаването с Почетния знак на президента на български журналисти

2020-11-17 14:58:00

Уважаема г-жо Вицепрезидент,
Уважаема г-жо Тодорова,
Уважаема г-жо Заркова,
Уважаеми г-н Гетов, г-жо Кънева, проф. Райчева


За мен е чест да връча отличия на едни от най-авторитетните имена в българската журналистика и обществен живот.

Техните професионални качества и постижения са безспорни и известни на всички. Защото в тази професия нито провалът, нито успехът могат да бъдат скрити, защото журналистът работи пред очите на цялото общество.

Милен Гетов, Даниела Кънева и Лилия Райчева свързваме с едни от най-добрите традиции и високата класа в българската журналистика. Тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители.

Силата на телевизията да привлича и да възпитава многобройна публика личи в поредицата знакови продукции, плод на таланта на Милен Гетов.

Стотиците репортажи на Даниела Кънева са класически образци на интелигентна, вдъхновяваща и отговорна към зрителя публицистика.

Визията на проф. Райчева за качествена журналистика оживя в създадените от нея телевизионни предавания като известното на всички българи „Минута е много“.

Отличията, които днес получавате са признание на цялото ни общество за Вашия безспорен професионализъм, за Вашите успехи и най-вече за ценностен мироглед, отдадени изцяло на интересите на българското общество.

Споделям убеждението, че отговорността на журналиста пред аудиторията е да информира безпристрастно, да разкрива нови хоризонти, да анализира и критикува, но винаги уповавайки се на своята собствена съвест и само с талант и труд това е трудно постижимо. Трябва и смелост. Смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения. Затова ние дължим признание на онези журналисти, които с труд, талант и кураж в продължение на годините доказваха, че медията и обществото са съюзник в търсене на новото, в отстояването на истината, в защитата на неотменимите права и ценности.

Нещо повече, вярвам, че високите професионални и обществени оценки ще мотивират повече български журналисти да бъдат изразители на непокорния дух и нецензурираната съвест.

Уважаеми отличени, стойността на Вашия успех е много по-голяма от Вашите лични постижения, защото вие вдъхновихте хиляди млади хора и оставяте редица последователи, готови да работят със същата неугасваща енергия за просперитета на България.

Искрено ви поздравявам с отличията и ви пожелавам много здраве, бодър дух и удовлетворение.

На добър час.
 


 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Лекция на президента Румен Радев пред Европейската организация за публично право на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие“

16 октомври 2020 | 17:05
14 октомври, 2020 г., Атина, Гърция

Изявление на президента Румен Радев по време на представянето на Първа част от проект за Национален стратегически документ

6 август 2020 | 13:01
6 август 2020 г., Резиденция "Бояна"

Приветствие на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май

6 май 2020 | 10:10
6 май 2020г., „Дондуков“2

Изявление на държавния глава по повод предложението на правителството за удължаване на извънредното положение в страната

3 април 2020 | 12:12
4 април 2020 г., „Дондуков“ 2

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки