РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев по случай отбелязването на 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

2019-07-18 22:17:00

Уважаеми Г-н Кабаиванов, кмет на Карлово,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми кметове и общински съветници,
Уважаеми генерали, офицери, сержанти и войници,
Скъпи граждани и гости на Карлово,
Драги сънародници,

Преди 182 години от Карлово започва земния живот на Васил Иванов Кунчев, за да стигне до едно черно бесило – „към безсмъртието най-прекият път”. „От Бога венец” – така Левски нарича гибелта за Отечеството.

Някой беше изчислил, че е живял 13 000 дни. За тези дни Левски преобърна времето, изтръгна народа от робската апатия, даде на историята нов век, а на държавата – предначертание. Написа с личната си съдба националния ни епос. И заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. И както Свободата не може нито без Екзарха, нито без Караджата, тъй и ние не отделяме Дякона от Апостола.

Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята.

Левски определи бъдещата държава само с една дума - Храм. Днес този Храм е оплячкосан. А демократската република е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно те да спечелят, пък ако ще цял народ да загуби. И украсяват своите кабинети с портретите на Левски, и чистят съвестта си с по някой негов цитат.

Живеем привидно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно. А има ли свобода без достойнство? Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други, в своето отчаяние не вярват, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но забравяме, че това важи и за задълженията ни.

Тази вечер отново говорим за Левски. Народът няма да реди слова от трибуните, защото знае, че има нещо по-важно от тези слова. И то е – да доведем децата в Карлово, в малката къщица, където баба Гина още чака своя син. Да ги научим, че свободата не ще думи, а дела. Да пазим жив този плам, за да спечели цял народ!

Да живее България!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Изявление на държавния глава Румен Радев след консултативната среща за двустранните отношения с Република Северна Македония и очакваната покана към нея от ЕС за започване на преговори за членство

30 септември 2019 | 13:01
30 септември 2019 г., „Дондуков“2, София

Изказване на президента Румен Радев на Общия дебат на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН

26 септември 2019 | 17:05
Ню Йорк, 26 септември 2019 г.

Слово на президента Румен Радев на тържественото отбелязване на 134 години от Съединението на България

7 септември 2019 | 11:11
6 септември, пл. "Съединение" в Пловдив

Слово на президента по случай честванията на Илинденско-Преображенското въстание

18 август 2019 | 11:11
Петрова нива, 17 август 2019 г.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки