РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев при откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции

2019-06-13 14:21:00

Уважаеми г-н Минчев,

Уважаеми г-н министър на културата,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа, скъпи гости,

 

За мен е чест да ви приветствам с добре дошли в България.

Провеждането на Шестия световен конгрес на информационните агенции дава възможност именно в София да бъдат поставени актуалните тенденции, предизвикателства и възможности пред информационните агенции. Затова искам да благодаря на Световния съвет на информационните агенции и на Българската телеграфна агенция за усилията и организацията.

Темата на конгреса за бъдещето на новините всъщност е темата за бъдещето на човечеството, защото ние вече не можем да си представим нашето ежедневие без бурното развитие на технологиите и без все по-динамичния информационен поток, в който живеем. Дигитализацията промени вече нашите представи за света, защото днес информацията е най-изобилната стока, но всъщност и най-дефицитната. Тя ни залива отвсякъде, но в същото време ние изпитваме много често остър дефицит от навременна, обективна и достоверна информация. Този процес и тази тенденция ще се задълбочават. Дигитализацията и новите технологии предоставиха огромни, немислими доскоро възможности на информационните агенции и медиите, но в същото време ги изправиха пред огромни предизвикателства.

Бумът на социалните медии помита установените алгоритми за събиране, придобиване, обработка, анализ и разпространение на информацията. Растящите финансови проблеми пред професионалните агенции и медии водят до политически и икономически зависимости и до подкопаване на професионалните и етичните стандарти. Днес истината често се дави в море от фалшиви новини. Бързината взема превес над достоверността. Думите губят битката с образа. Наемат се армии от полуграмотни тролове, за да се дискредитират идеи и личности. А разрушителният ефект на информацията може вече да бъде по-голям и от този на бомбите и ракетите.

Дигиталните алгоритми все по-често формират нашата ценностна система, оформят все повече моделите на обществени отношения, форматират нашето съзнание и мисловните и културни кодове на човечеството. Затова приветствам решимостта на организаторите и всички участници да търсят подходи към тези нови предизвикателства, към бурното развитие на инфраструктурата, на медиите, към финансовите и стопански модели, върху които се градят новините, към съхранението и укрепването на професионалните и етични стандарти, към развитието на имунна система срещу фалшивите новини. И това трябва да бъде  ангажимент не само на журналистите и агенциите, но и на цялото общество, защото от това зависи и нашето бъдеще. В свят на растящи политически и икономически зависимости предоставянето, достъпът до обективна информация е ценност, която свободните общества отстояват. Осигуряването на достъпна, навременна и обективна информация, свободна от цензура и автоцензура, е и голямата мисия на информационните агенции.

Бих искал да завърша речта си с много кратко сравнение между тази тема и предишната ми професия. Има много хипотези относно това кои са най-важните качества на пилота. Можете да чуете примери като физическа издръжливост, интелигентност, мотивация, решителност за поемане на риск. Въпреки това, въз основа на моя опит, най-важното качество на пилота на изтребител е способността му да изгради ситуационна осведоменост.

Ситуационната осведоменост е критичната основа за правилното и успешно вземане на решения. Това означава да можете да сканирате това, което ви заобикаля, с пълния набор от познания и усещания и да получите възможно най-много информация в реално време, да филтрирате цялата информация, да я трансформирате в знание и да изградите ментална картина на полета. Ситуационната осведоменост в опита ми с изтребители поставя ясна граница между живота и смъртта, победата и поражението.

Искрено желая успех в осигуряването на житейска ситуационна осведоменост за благоденствието на нашите народи, за човечеството в светло бъдеще.

Благодаря ви!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента по случай честванията на Илинденско-Преображенското въстание

18 август 2019 | 11:11
Петрова нива, 17 август 2019 г.

Слово на президента Румен Радев по случай отбелязването на 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

18 юли 2019 | 22:10
град Карлово, 18 юли 2019 г.

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

2 юни 2019 | 10:10
1 юни 2019г., Враца

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

24 май 2019 | 21:09
24 май 2019, Тържествено честване пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий, София

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки