РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев на тържеството по случай завършването на Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия “Георги Стойков Раковски”

2018-10-31 13:10:00

Уважаеми господин генерал-майор Ангелов,

Уважаеми господин началник на отбраната,

Ваши превъзходителства и военни аташета,

Уважаеми генерали, адмирали и офицери,

Уважаеми преподаватели,

Скъпи випускници,

Уважаеми дами и господа,

За мен е удоволствие да ви приветствам с тържествения акт по връчване на дипломите на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия “Георги Стойков Раковски”. Днешното събитие е важен ден от вашия живот. То е достоен завършек на вашето обучение тук и материализация на вашите усилия и всеотдайност. Убеден съм, че сте го очаквали с много нетърпение и вълнение. Това е важен момент, който отваря пред вас нов етап във вашата военна служба и кариерно развитие. Преди двадесет и две години бях също като вас в този строй, с вашите надежди, очаквания и амбиции. Мога да ви споделя от собствения си опит в Българската армия след Военната академия, че успехът съпътства тези, които имат реалистична представа за бъдещето – какви задачи ги очакват и в каква обстановка ще ги решават.

Миналата година ви приветствах с откриването на академичната учебна година и споделих с вас някои очертали се според мен тенденции; че в обозримо бъдеще най-сериозният проблем пред Въоръжените сили - некомплектът на личния състав - няма да бъде решен. Напротив, че е твърде вероятно да се задълбочи. Че социалният статус на военнослужещите няма да бъде повишен или ако това стане, няма да бъде в тон с вашите очаквания. Че проектите за превъоръжаване няма да се реализират. Че остарялата техника ще се поддържа все по-трудно и ще продължава да излиза от строя  и ще продължава да ви налага ограничения за прилагане на съвременни тактики, техники и процедури, и ще продължава да ни отдалечава от нашите съюзници като съвместимост. Че ще разполагате със значително ограничени ресурси, за да водите пълноценна и реалистична подготовка. Много важно - рискът при изпълнение на вашите служебни задължения ще продължава да расте. Доколко тези споделени от мен тенденции миналата година са реалност днес и ще бъдат в сила утре, ще прецените сами.

Но едно е ясно, уважаеми випускници, пред вас е път, осеян с предизвикателства. Път, по който от вас ще се изисква все повече. Държавното ръководство и вашите командири ще изискват от вас да изграждате съвременни отбранителни способности и съвместимост при ограничени ресурси и остаряла техника. Вашите подчинени ще очакват от вас не само да ги командвате, а да ги водите и мотивирате в една сложна и динамична среда. Българският народ ще вижда във вас гарант за своята сигурност.

По този нелек път ще успеят тези, които са усвоили най-важните уроци на Военна академия, написани от славни поколения преподаватели и слушатели преди вас - да не разчитате само на добрата основа, която ви предоставя Академията, а да продължавате неотклонно да търсите нови знания и подходи през цялото си кариерно развитие. Да останете верни на културата на съвместно мислене и действие, която се гради всеки ден във Военна академия.

И най-важното – да останете верни на своя осъзнат избор да служите предано на народ и Отечество. Убеден съм, че предстоят по-добри времена, че българските Въоръжени сили ще имат ресурс на осигуряване, адекватно на задачите в съвременната динамична среда за сигурност. Но по-добрите условия, в които вие да разгърнете вашия голям потенциал не зависят само от финансовото осигуряване. Те са и въпрос на правилно приоритизиране, на научен подход и ефективна организация, на лидерство и борбеност от всеки един от вас!

Искам да използвам днешния тържествен повод и да изразя своята дълбока признателност и уважение към преподавателския състав и ръководството, които с много усърдие и всеотдайност пазят и развиват богатите традиции на тази наша национална школа по родолюбие, наречена Военна академия, съчетавайки най-новите образователни и научни тенденции.

На вас, скъпи випускници, пожелавам смелост, чест и достойнство по вашия командирски път! Никога не забравяйте, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и свещен дълг пред Отечеството!

На добър час!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев при откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции

13 юни 2019 | 14:02
13 юни 2019 г., НДК, София

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

2 юни 2019 | 10:10
1 юни 2019г., Враца

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

24 май 2019 | 21:09
24 май 2019, Тържествено честване пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий, София

Румен Радев: Мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи

5 май 2019 | 12:12
Изказване на президента Румен Радев след срещата му с Негово Светейшество папа Франциск

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки