РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев в началото на концерта за официалното откриване в Брюксел на Българското председателство на Съвета на ЕС

2018-02-05 17:16:00

Уважаеми дами и господа,
Ваши превъзходителства,
Скъпи сънародници,


От началото на годината България пое председателството на Съвета на Европейския съюз.  Днес отбелязваме тържествено това събитие тук, в Брюксел, и то в тази уникална зала, която сама по себе си е един урок по Европа. За България, за нашата хилядолетна култура, за нашето председателство може да се говори много. Но след силните приветствия на министър Лиляна Павлова и на министър Банов ми е трудно да добавя нещо повече.

Но искам да отдадем дължимото на нашите домакини с историята, която чух лично от господин Пол Дюжарден на влизане в този невероятен комплекс. В него един изтъкнат белгийски архитект, Виктор Орта, е въплътил и синтезирал практичното и естетичното. След края на Първата световна война правителството отказало средства за тази сграда, но ценителите на изкуството събрат спомоществования. Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните.

Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо БОЗАР ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна. Че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а нашето културно наследство е онова, което ни прави уникални като континент.

В София председателят Туск разчувства всички с речта си на български. Затова днес ще си позволя да цитирам един полски поет, Леополд Стаф.

Градих върху пясък
и рухна.
Градих върху камък
и рухна.
Днес почвам градежа
от пушека на комина.

Всички ние трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо този дух е най-солидната основа на дома ни.

И последно - знаете как се изписва БОЗАР на френски: с девет букви и един знак. Преди години нашите домакини имаха добрата идея да приемат името на този чудесен комплекс да се изписва просто BOZAR – така, както се чува, с пет букви. Това също е урок по Европа. Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят.

Благодаря ви за вниманието и пожелавам приятни минути с българската култура и с нашите възхитителни артисти!
 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Новогодишно обръщение на президента Румен Радев

1 януари 2019 | 00:12
31 декември 2018 г., София, „Дондуков“ 2

Слово на президента Румен Радев при тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от приемането на първия Закон за адвокатите в България

21 ноември 2018 | 19:07
21.11.2018 г., София, Народен театър „Иван Вазов“

Слово на президента Румен Радев на тържеството по случай завършването на Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия “Георги Стойков Раковски”

31 октомври 2018 | 13:01

Среща на президента Румен Радев със студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“

23 октомври 2018 | 15:03

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки