РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев при обявяването на началото на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа"

2017-12-01 16:31:00

          Уважаеми проф. Джамбазов,

         Уважаеми господин министър Ананиев,

         Уважаеми господин областен управител,

Уважаеми господин кмет на град Пловдив,

         Уважаеми лекари,

         Скъпи деца и родители,

         Дами и господа,

 

         Днес сме заедно, за да споделим постигнатото през 2017 г. и да обявим началото на петнадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа".

         Избрах да го направим точно тук, защото УМБАЛ "Св. Георги" е едно от водещите лечебни заведения в страната с над вековна история, защото тук се прилага съвременна, комплексна диагностика, развиват се терапевтична, преподавателска и научна-изследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването и мисля, че точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински.

         Защото "Българската Коледа" не е просто дарителска кампания. Тя е нещо по-голямо, дава ни вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности и споява различни социални слоеве. Тя инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на нашите деца и е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава,  защото успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. Зад тази инициатива стоят хиляди българи – учредители, дарители, известни личности и медии, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес и това сте Вие –лекарите.

         Затова бих искал от името на съорганизаторите - на президентската институция, Българска национална телевизия, Нова телевизия, от името на хилядите български дарители и най-вече от името на децата и техните родители, да благодаря във Ваше лице на всички лекари и медицински работници, които работят с инициативата „Българската Коледа“, за спасените детски животи, за грижите, които полагате за нашите деца, за надеждата, която носите. Затова, че по най-добрия начин оползотворявате дарените средства и за доверието, което вие давате в тази прекрасна инициатива.

       В резултат на приключилата на 30 ноември кампания за 2017 г., „Българската Коледа”, разполага с 2 650 000 лв., 474 деца получиха подкрепа на обща стойност над 700 000 лв. за диагностика и лечение, скъпоструващи медикаменти, средства и последваща рехабилитация. Тридесет лечебни заведения от цялата страна получават като дарение съвременна медицинска апаратура на стойност 1 800 000 лв.

      С тази апаратура ще могат да се прилагат съвременни методи за навременна и прецизна диагностика и оптимално лечение. Всичко това е резултат от хуманността и съпричастността на хиляди българи. Затова днес искам да изкажа своята благодарност на всички, които допринесоха за успеха на „Българската Коледа“.

    „В подкрепа на спасения детски живот“ е темата на петнадесетото издание на тази благородна инициатива. Новите методи на лечение позволяват ранна диагностика на тежки заболявания и ефективно лечение, което води до спасяване на живот, но спасеният детски живот много често изисква продължителна грижа и поддържането на здравето на тези деца налага продължителни усилия, което е голямо предизвикателство не само за лекарите, но и за техните семейства. Затова искам да благодаря още веднъж на всички, които застават в подкрепата на тези усилия.

         Искам да пожелая успех на новото издание на „Българската Коледа“, защото съм уверен, че както и досега хиляди българи ще застанат зад тази инициатива и заедно с вас, лекарите, ще помогнем на нуждаещите се деца.

Желая ви здраве и успехи!

 

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на държавния глава Румен Радев по случай отбелязването на 146 години от Освобождението на България

3 март 2024 | 13:01
3 март 2024 г., връх Шипка

Слово на държавния глава Румен Радев по случай 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

19 февруари 2024 | 18:06
19 февруари 2024 г., София

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2024 | 08:08
2023-2024 г.

Национално изказване на президента Румен Радев в рамките на Конференцията по изменение на климата COP28

5 декември 2023 | 12:12
2 декември 2023 г., Дубай, Обединени арабски емирства

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки