РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Изказване на президента Росен Плевнелиев на общия дебат на 69-та сесия на ОС на ООН

2014-09-25 23:36:00

Г-н Председател,

Ваши Превъзходителства,

Дами и господа,

Позволете ми да поздравя Н. Пр. г-н Сам Кутеса от Уганда по повод избирането му за председател на Шестдесет и деветата сесия на Общото събрание на ООН. Бих искал да изразя и най-сърдечна благодарност към Н. Пр. г-н Джон Аш за работата му като председател на Шестдесет и осмата сесия. 

През последните няколко месеца България и Балканите пострадаха от невиждани наводнения. Хиляди хора загубиха домовете си, реколтата беше съсипана и много невинни хора загинаха. Други държави по света бяха засегнати от необичайна суша и горски пожари. Силните бури станаха част от ежедневието ни. За пореден път природата ни припомни, че днес само политически изявления не са достатъчни. В интерес на децата ни и на нашата планета е крайно време да започнем да действаме. Както беше казал един мъдър човек: „Ние не сме наследили тази земя от дедите си, а сме я взели назаем от децата си.”

Климатичните промени налагат спешни действия. Бих искал да благодаря на Генералния секретар Н. Пр. г-н Бан Ки-мун за организирането на Срещата на върха по климатичните промени. България се ангажира да участва активно за успешно приключване на преговорите по новото, универсално и правно-обвързващо Споразумение по климатичните промени през 2015 г. 

България даде своя принос за изпълнение на Целите на хилядолетието за развитие, както и за разработване на Дневния ред за развитието след 2015 г. като член на Отворената работна група по целите за устойчивото развитие. Групата изпълни мандата си. Докладът на Групата заедно с Доклада на Панела на високо равнище ще послужат за основа на бъдещите дискусии в решаващия етап на преговорите по Дневния ред за развитието след 2015 г. 

Необходимо е всички участници в процеса да затвърдят ангажимента си и да съдействат за постигане на крайната цел – амбициозна и ориентирана към бъдещето рамка за развитие. Дневният ред за развитието след 2015 г.  никога не би могъл да има истински трансформиращ ефект, ако не е насочен към надграждане на постигнатото и справяне с пропуснатото при изпълнението на настоящите Цели на хилядолетието за развитие.

Новата рамка за развитие трябва да се основава на принципите на съблюдаване на правата на човека, всеобхватност, добро управление и върховенство на закона. Планираните резултати по отношение на младежта, образованието, здравеопазването и заетостта също имат важно значение.

Г-н Председател,

Развитието е немислимо без мир и сигурност. Незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в една от най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Сигурността в Черноморския регион бе сериозно застрашена.

Незаконното анексиране на Крим подкопава основните на международния ред. След Втората световна война ние изградихме свят, основан на ясни принципи, въплътени в Устава на ООН. Те бяха разбити  на парчета само за няколко седмици. България застава зад суверенитета,  единството и териториалната цялост на Украйна. Моята страна не признава незаконния референдум в Крим и осъжда неговото анексиране от Русия като нарушение на международното право. България се присъедини към множеството съавтори на Резолюция 68/262 на Общото събрание относно териториалната цялост на Украйна.

Моята страна приветства Споразумението за прекратяване на огъня и очаква скорошно изпълнение на Плана за мир.

България насърчава всички международни усилия за мирното разрешаване на конфликта. Приветстваме сериозната ангажираност на Генералния секретар на ООН Н. Пр. Бан Ки-мун и инициативите на Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и усилията на Контактната група. Русия трябва да престане да снабдява с оръжие и да подкрепя сепаратистите в Украйна.

След няколко дни украинците ще гласуват за нов парламент. Те имат пълното право да изберат собственото си бъдеще. Искрено се надявам, че тези избори ще бъдат важна крачка напред към изграждането на демократична и просперираща Украйна.

Подписването и ратифицирането на Споразуменията за асоцииране с Европейския съюз на Украйна, Молдова и Грузия е преломен момент в тяхната европейска интеграция. Положителните промени на Балканите днес не биха били възможни без движещата сила на европейската интеграция.

Г-н Председател,

Ескалирането на напрежението и влошаването на хуманитарната ситуация в Сирия продължава да буди сериозно безпокойство. Милиони хора избягаха от родината си в търсене на мир в съседни страни. Стотици хиляди загубиха живота си. Над десет хиляди потърсиха убежище в България. Дълготрайно политическо решение на конфликта в Сирия може да се постигне само чрез всеобхватен политически процес. Призоваваме Съвета за сигурност да бъде единен. Единството на Съвета за сигурност има ключово значение за решаването на конфликта. 

Сирийската криза, както и избухналото насилие и сектантско напрежение в Ирак, влошиха хуманитарната ситуация в целия регион на Близкия Изток. България осъжда категорично въоръжените посегателства и убийства, извършвани от терористичната организация „Ислямска държава“ срещу религиозни и етнически малцинства, както и бруталните екзекуции на невинни хора.

България е неделима част от широката международна коалиция срещу тероризма. Като член на Европейския съюз и НАТО моята страна осигурява политическа подкрепа, както и хуманитарна и материална помощ, според възможностите си.

Приветстваме приемането на Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно чуждестранните бойци, участващи в терористични групи. Борбата с радикализацията, оказването на подкрепа за изграждане на държавността в Ирак и установяване на сътрудничество с регионалните партньори е от ключово значение. Приветстваме избирането на г-н Хайдер ал-Абади за министър-председател и изразяваме надежда, че под негово ръководство ще бъде съставено правителство с широко представителство с цел запазване на териториалната цялост и суверенитета на страната.

България високо цени ролята на ООН в Ирак и приноса на г-н Николай Младенов, бивш министър на външните работи на България и понастоящем Специален представител на Генералния секретар и Ръководител на Мисията на ООН в Ирак.

България подкрепя намирането на справедливо и трайно решение на Израелско-палестинския конфликт на основава на формулата за две държави. Това е възможно единствено чрез преки преговори без предварителни условия и при спазване на съответните международни задължения. Трайно примирие може да има само при отчитане както на израелските опасения по отношение на сигурността, така и на палестинските изисквания за отмяна на блокадата на Ивицата Газа.

Г-н Председател,

Приемането през 2013 г. на Договора за търговия с оръжия е голямо постижение на международната общност. Тази сутрин, само година по-късно, вече достигнахме прага от 50 ратификации. Щастлив съм, че моята страна е една от тези петдесет, които направиха възможно влизането в сила на този важен правен инструмент. Договорът за търговия с оръжия запълва сериозна празнина в международното право. Той установява норми за търговия с конвенционални оръжия на глобално ниво. Сега е изключително важно да се пристъпи към неговото изпълнение и универсализиране.  

Г-н Председател,

Преди двадесет и пет години падна Берлинската стена и започна демократичният преход в Централна и Източна Европа. България избра да бъде модерна европейска демокрация. Върнахме страната си отново на пътя на свободата, независимостта, върховенството на закона и съблюдаването на правата на човека. Нашето общество е доказало непоколебимата си вяра в демократичните ценности и принципи. Наблюдаваме подобни политически промени из цяла Югоизточна Европа. Балканските страни се превърнаха в партньори, които споделят еднакви ценности и планове за бъдещето. Градим мостове на доверие, приятелство и взаимно уважение. Работим съвместно за по-засилено развитие, конкурентоспособност и просперитет на Балканите.

Г-н Председател,

Правата на човека, демокрацията и върховенството на закона са в основата на външната политика на моята страна. Активността на България в подкрепа на по-засилената роля на правата на човека в системата на ООН значително укрепна с успешното българско председателство на Комитета за социални, хуманитарни и културни въпроси (Трети комитет) по време на Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН.

България е твърдо решена да продължи да допринася за насърчаването и съблюдаването на правата на човека в международен план като член на Съвета по правата на човека за периода 2019 – 2021 г. и ще разчита на ценната подкрепа на партньорите за своята кандидатура.

Страната ми приветства назначаването на принц Зеид от Йордания за нов Върховен комисар на ООН по правата на човека – отличен избор на генералния секретар. Пожелаваме успех на принц Заид в изпълнение на мандата му.

Подкрепяме инициативата на генералния секретар „Правата на преден план“ за опазване на правата на човека по света. България поздравява заместник-генералния секретар на ООН г-н Ян Елиасън за неговата прозорливост и водеща роля по отношение на инициативата в глобален мащаб, както и за ценния му принос за укрепване на принципите на правата на човека в системата на ООН.

България изразява безпокойство относно зачестилите напоследък, особено в Европа, антисемитски прояви и нападения. Като страна, спасила от депортиране четиридесет и осем хиляди български евреи през Втората световна война, България заклеймява появяващата се отново тенденция на брутални и отвратителни прояви на антисемитизъм.

Тази година международната общност отбелязва двадесет и петата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН по правата на детето, която установи универсален стандарт за ефективна защита на правата на децата. България изразява благодарност на УНИЦЕФ за огромния принос през този период за подобряване на живота на децата и за извеждане на преден план на техните права и интереси. Като член на Бюрото на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ през настоящата година моята страна подкрепя и активно участва във всички усилия, насочени към закрилата на децата и постигането на резултати в тяхна полза.

Г-н Председател,

Страната ми вярва, че процесът на реформа на ООН трябва да продължи, за да се подобри ефективността, представителността и прозрачността на цялата система и тя да стане по-адекватна и отговаряща на новите реалности. Като член на Източноевропейската регионална група България потвърждава позицията си за осигуряване на поне още едно място на непостоянен член в разширен състав на Съвета за сигурност на ООН за нашата Група. България е издигнала кандидатурата си за непостоянно членство в Съвета за сигурност на ООН за периода 2018 – 2019 г.

В края на 2016 г. изтича вторият мандат на настоящия високоуважаван генерален секретар Н. Пр. г-н Бан Ки-мун. Страната ми цени високо неговите изключителни лидерски качества и лична ангажираност. България очаква, когато дойде моментът, държавите членки на ООН да могат да изберат негов достоен наследник. За тази цел бих желал да припомня съответната Резолюция на Общото събрание, която гласи, че в процеса на номиниране и избиране на най-добрия кандидат за поста Генерален секретар на ООН е необходимо да продължи да се спазва принципът на регионална ротация и равнопоставеност на половете. България е убедена, че вече е настъпил моментът Източноевропейската регионална група да бъде представена на най-високо ниво в ръководството на ООН.

Благодаря, г-н Председател!

 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Новогодишно обръщение на държавния глава Румен Радев

1 януари 2023 | 11:11
2022-2023 г.

Изявление на президента на Република България Румен Радев на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата

8 ноември 2022 | 13:01
Среща на върха в Шарм ел-Шейх за прилагане на законодателството в областта на климата, Египет, 8 ноември, 2022 г.

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на народните будители

1 ноември 2022 | 10:10
1 ноември 2022 г., Гербова зала

Обръщение на президента Румен Радев към народа и новоизбраните народни представители от 48-ото Народно събрание

19 октомври 2022 | 12:12
19 октомври 2022 г., Народно събрание

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки