РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Изявление на президента Росен Плевнелиев по повод приключилите избори за членове на Европейския парламент от Република България

2014-05-30 11:47:00

Добър ден.

Във връзка с проведените на 25 май избори за Европейски парламент искам да благодаря на всички граждани, които упражниха конституционното си право на глас. Най-важният резултат от тези избори е, че българският народ препотвърди по недвусмислен начин своята проевропейска ориентация. Всеки, който заложи на антиевропейското говорене, получи народната оценка. За пореден път българските граждани показаха, че националното разединение съществува само в представите на отделни политически лидери. Българският народ е единен по отношение на геополитическата ориентация на държавата, както и по отношение на ценностната система, към която принадлежим и  на която Европейският съюз е символ. Новоизбраните български членове на Европейския парламент получиха подкрепа от гражданите да работят за засилване на интеграционните процеси и да работят за все по-видимо участие на България в определянето на европейския дневен ред. Това им възложиха българските граждани на тези избори. Българският народ каза „не“ на евроскептицизма и на антиевропейската реторика. Българският народ и българският гласоподавател каза „да“ на европейската интеграция и даде допълнителна доза доверие на нашия общ европейски проект. България е една от много малкото държави-членки, която няма да изпрати антиевропейци като депутати в европейския парламент.

По отношение на избирателната активност е ясно, че това е истинско предизвикателство пред българските политици – да успеем да мотивираме повече и повече български граждани да изразяват волята си, независимо от това за какво е вотът. Тезата, че европейските избори обикновено имат ниска избирателна активност и че гласуващите са по-малко и това е нормално, не ме удовлетворява. За съжаление, политическата обстановка в страната през последната година, както и качеството на дебата през последния месец се отразяват негативно върху избирателната активност.

На този фон още по-неразбираема е позицията на мнозинството в Народното събрание и факта, че вече 5 месеца те отказват да обсъдят моето предложение да бъде проведен референдум по отношение на избирателната система. Това е начинът, да убедим българските граждани, че те са тези, които определят правилата. Това е начинът да стимулираме както младите, така и тези два милиона наши сънародници, които живеят извън страната, да изразят отношението си към случващото се в родината, като участват в политическия процес.

За първи път сме свидетели на толкова масово използване на преференциалното гласуване. Това е доказателство, че българските граждани искат избирателната система да бъде с все по-засилен мажоритарен елемент. Този факт не трябва да бъде подминат или просто констатиран, а да стане основа на дългосрочна и трайна промяна на системата. Масовото използване на преференцията на изминалите избори е поредното ярко доказателство, че българският народ трябва да бъде попитан на референдум и да се произнесе дали да бъде засилен още повече мажоритарният елемент в бъдещи избори.

Най-притеснително за мен е това, че купуването на гласове, корпоративното гласуване и другите форми на контрол, който се осъществява върху свободната воля на българските граждани, продължават да бъдат темите, които съпътстват всеки един избор. Институциите са длъжни да покажат, че държавата може да се противопостави на тези грозни явления, които застрашават основите на демокрацията. Очаквам бързи и публични резултати по отношение на всички констатирани случаи на злоупотреба с избирателните права на гражданите. Трябва да бъде намерена форма отговорността за подобни деяния да се носи и от политическите субекти, а не само от конкретните извършители. Законодателните мерки, криминализирането на това престъпление и дори засилването на санкцията сами по себе си не дават очаквания резултат. Работещото, дългосрочно решение в тази посока, е да бъде повишена значително избирателната активност и така да се обезцени стойността на контролирания вот.

Проведените в неделя избори за Европейски парламент имат и своето вътрешнополитическо измерение. Всеки от участниците трябва да направи своя анализ на изборите, да оцени какво казаха българските граждани. Като президент спазвам стриктно Конституцията, затова не мога да коментирам как тези избори ще се отразят на правителството – това не е в правомощията на държавния глава. Парламентарно представените политически сили имат своята голяма отговорност. Съдбата на правителството се решава от Народното събрание и политическите партии в него, не от президента. През изминалата 2013 година показах, че мога да нося своите конституционни отговорности и то в кризисна и непредвидима среда на масови протести. Ще продължа занапред да изпълнявам отговорно своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания.  В Президентството коалиции няма да се правят, формули „3-5-8“ или каквито и да било други, няма да се спрягат. Нямам намерение да излизам извън конституционните си правомощия. Разговори – да, консултации – да, но посредничество и политическо брокерство от мен не очаквайте.

Днес най-важно за държавата е да има стабилност и работещи институции. Винаги съм готов да работя и да участвам в намирането на решение. За съжаление, вече втора година в България сме свидетели на висока нестабилност, на комбинация от кризи и ниско доверие на гражданите към институциите. Аз апелирам към управляващите наистина много добре да си направят анализите какво им казаха избирателите в неделя. Защото днес зависи изцяло от управляващите дали България ще продължи да генерира кризи или ще се намери национално отговорно решение за повече стабилност и перспектива за устойчиво подобряване на политическата и икономическа среда в България.

На отминалите избори българските граждани препотвърдиха категорично своя европейски цивилизационен избор и ценностна система. Те доказаха за пореден път, че подкрепят европейския проект за демокрация, върховенство на закона и човешки свободи. Народът очаква от българския политически елит да бъде на висотата на своята отговорност за повече стабилност в държавата, икономическа и демократична перспектива и чуваемост към гражданите, а не политика на задкулисие, реваншизъм или управление на всяка цена.

Благодаря!

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Слово на президента Румен Радев при откриването на Шестия световен конгрес на информационните агенции

13 юни 2019 | 14:02
13 юни 2019 г., НДК, София

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

2 юни 2019 | 10:10
1 юни 2019г., Враца

Слово на президента Румен Радев по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

24 май 2019 | 21:09
24 май 2019, Тържествено честване пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий, София

Румен Радев: Мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи

5 май 2019 | 12:12
Изказване на президента Румен Радев след срещата му с Негово Светейшество папа Франциск

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки