НОВИНИ

Вицепрезидентът Маргарита Попова отчете дейността на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 година. Вицепрезидентът Маргарита Попова отчете дейността на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 година.

Вицепрезидентът Маргарита Попова: Българското гражданство е уважение към нормите и законите на страната

2013-01-23 12:00:00

Вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 162 указа за промени в българското гражданство на 18 833 души. Това стана ясно на пресконференция по повод отчета за дейността на Комисията по българско гражданство в чужбина и на Комисията по представяне на убежище за периода 23 януари 2012 – 22 януари 2013 година.

“Гражданство не се дава просто срещу заявено желание, от днес за утре, това е принадлежност към Родината, а принадлежността е свързана с уважение, с вписване в тази държава, с уважение към нормите, законите, както и с готовност да ги спазваш и с гордост от това, че си гражданин и принадлежиш към една нация”, каза вицепрезидентът.

Маргарита Попова беше категорична, че даването на българско гражданството не може да бъде свързвано единствено с финансови измерения. „Това заслужава внимание, но не може срещу някакви суми, само и единствено, без всякакво друго отношение към държавата като структура, към нейните закони и правила за живот, да можеш да се сдобиеш с гражданство на една държава”, подчерта вицепрезидентът.

Българско гражданство на основание произход, родител български гражданин, обща натурализация и за особени заслуги с изключителен принос (чл. 16 от ЗБГ) са придобили 18 081 лица с 84 указа на вицепрезидента, сочи Годишният доклад на Комисия по българско гражданство и българи в чужбина. Данните показват, че 13 737 души са придобили българско гражданство на основание български произход, а 4 130 души са придобили българско гражданство на основание родител – български гражданин и пълно осиновяване.

Осем души са придобили българско гражданство поради наличието на интерес от държавата от натурализацията им или за особени заслуги към България. Сред тях са състезателка по модерен петобой, професор от Израел с особени заслуги в областта на медицината. По чл. 16 от ЗБГ българско гражданство са получили двама бразилски футболисти, две състезателки по художествена гимнастичка, както и един тенисист с арменско гражданство. За особени заслуги българско гражданство е дадено и на бизнесмен от Италия, разкрил 2 200 работни места у нас.

Броят на хората, придобили гражданство по обща натурализация, е 206.

Издадени са 60 указа за възстановяване на българско гражданство на 607 души. Освободени от българско гражданство са 136 лица, като за целта са издадени 14 укази. С 4 указа е отменена натурализацията на девет лица.

През 2012 г. най-голям е делът на придобилите българско гражданство от Република Македония – 8185 души, следвани от граждани на Молдова, Украйна, Русия, Сърбия и Израел.

През отчетния период от министъра на правосъдието са постъпили предложения за издаване на укази на основание особени заслуги за 34 души. От тях укази за даване на гражданство са издадени за осем души, а за пет от предложените лица Комисията извършва допълнителни проверки. Откази за българско гражданство за особени заслуги са получили 21 души, поради липса на конкретни убедителни факти в мотивите.

Изпълняващата функцията председател на Комисията по българско гражданство и българи в чужбина Лиляна Станкова-Пройчева изтъкна, че в дейността си Комисията се води от убеждението, че гражданството е връзката на лицето с държавата и освен предоставяне на права, то включва комплекс от задължения. „Тези, които стават български граждани, трябва да имат съзнанието, че българското гражданство е ангажимент към България”, подчерта Пройчева. Тя информира, че откази за българско гражданство са получили и 11 души, направили дарения.

През 2012 година 136 българи, живеещи в чужбина са поискали да бъдат освободени от българско гражданство. Година по-рано броят им е бил 114 души.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: В Европа трябва да изпратим грамотни хора, със силна воля за промяна

26 май 2019 | 18:06
„Гласувах за знаещите и грамотни хора, които трябва да изпратим в Европа, а не хора, които вдигат само лозунги. Гласувах за хора със силна воля и кураж да променят Европа, които владеят най-голямото изкуство – да търсят и намират съюзници. Няма значение от коя страна идваш – малка или голяма, важното е да знаеш какво искаш и как да го отстояваш.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, след като гласува на изборите за български представители в Европейския парламент.

Президентът Радев: Нуждаем се от единна и солидарна Европа, която да взема навременни решения в интерес на гражданите

26 май 2019 | 12:12
Масовото участие в тези избори е най-сигурният начин за неутрализиране на всеки опит за доминиране на корпоративен, контролиран и купен вот. Нашето бъдеще, нашата свобода, сигурност и благоденствие ще зависят от хората и идеите, които днес подкрепяме с гласа си. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след гласува в изборите за български представители в Европейския парламент.

Държавният глава към дейците на науката, културата и изкуството: Вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

24 май 2019 | 20:08
„Искрено вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети и образът на нашия богат на таланти народ“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към гостите на традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Държавният глава: Народ, който от векове съзидава словото и твори светлина, тепърва има още какво да даде на човечеството

24 май 2019 | 13:01
Изказване на президента Румен Радев пред паметника на Светите братя Кирил и Методий по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки