НОВИНИ

Започва възстановяването на уникалния водосамолет Арадо-196 А-3 „Акула”

2012-03-19 14:30:00 Под патронажа на президента Росен Плевнелиев необходимите средства бяха събрани само за седмица

Започва работата по възстановяването на уникалния водосамолет Арадо-196 А-3 „Акула” в Музея на авиацията на летище Крумово, край Пловдив. Необходимите за целта около 10 хиляди лева бяха събрани само за дни, след като на 13 март президентът Росен Плевнелиев обяви началото на дарителска акция за възстановяването на ценния експонат, съвместно с Националния военноисторически музей.

Акцията под патронажа на държавния глава е по повод 100-годишнината от първия боен полет на българската военна авиация. Юбилеят ще бъде отбелязан на 16 октомври тази година, като дотогава единственият запазен в света експонат от тази модификация трябва да бъде окончателно реставриран.

Събраните от даренията средства ще бъдат използвани за смяна на платнената обшивка върху металната конструкция на хидроплана, почистване на металните части от корозията, полагане на лаково покритие, защитна боя и поставяне на опознавателни знаци.

Допълнително събраните средства по дарителската сметка на НВИМ ще бъдат използвани от музея за възстановяването и на други експонати, които се нуждаят от спешна реставрация. Първоначално се предвижда това да бъдат пътническият и военнотранспортен Лисунов Ли-2 и едномоторният двуплощник Ан-2, използван в България в селскостопанската и транспортната авиация. Самолетът Ли-2 е строен по лиценз на американския DC-3 „Дакота” и в конструирането му има принос Конструкторското бюро на създателя на първия български самолет Асен Йорданов. Самолетът Антонов Ан-2 е най-големият двуплощник в света и един от най-дълголетните самолети, използвани някога. В България Ан-2 е на служба от 1958 година.

При посещението си в авиационния музей на 13 март президентът Росен Плевнелиев изрази надежда сбирката на авиомузея край Пловдив да придобие изцяло нов облик за 100-годишнината от бойното кръщение на българската военна авиация. Началото е поставено с инициативата за възстановяването на хидроплана „Арадо”.

Дарителската сметка на НВИМ е публикуваната на интернет страницата на Националния военноисторически музей и на сайта на Музея на авиацията, филиал на НВИМ.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки