НОВИНИ

По стратегическите приоритети за развитието на България е необходим надпартиен консенсус

2012-03-07 11:30:00

В това е новата роля на президентската институция, подчертаха президентът Росен Плевнелиев и председателят на ДПС Ахмед Доган
Стратегическата програма за развитие „България’2020” трябва да бъде изработена с надпартиен консенсус и това е новата и много важна роля на президентската институция. Около това мнение се обединиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Движението за права и свободи Ахмед Доган след срещата си на „Дондуков” 2 в рамките на инициирания от държавния глава „месец на политическите консултации”. Единна беше позицията за необходимостта от изработването на стратегически документ с приоритетите за развитие на страната до 2020 година, който да бъде следван от всички правителства без значение каква е тяхната ориентация. Документът и приоритетите в него трябва да отразяват и въпросите на растежа и развитието, залегнали в европейската стратегия за развитие „Европа’2020”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Като въпроси със стратегическо значение, за които трябва да бъде търсен надпартиен консенсус с всички политически сили, те откроиха реформите в сектора „Сигурност”. Трябва да бъдат заложени и консенсусни мерки в областта на политиката по доходите и заетостта и за насърчаване на инвестициите. „Голямата енергоемкост на икономиката е огромен проблем и по енергийната ефективност трябва да се работи спешно”, допълни президентът Плевнелиев. Според лидера на ДПС особено внимание трябва бъде обърнато на политиката в аграрния сектор и възможностите за развитие на биоземеделието и индустриите, свързани с възстановяване на човешкото здраве.

Проблемите и въпросите на интеграцията на маргинализираните обществени групи също следва да бъдат поставени в стратегическия консенсусен документ. „Не трябва по никакъв начин да се дискредитират постигнати резултати и постижения в мултикултурността и етническия мир като основно завоевание на българската държава”, подчерта държавният глава.

Лидерът на ДПС изрази високата си оценка за ролята на президентската институция за постигането на надпартиен консенсус по насоките за развитие на страната до 2020 година. „Самият факт, че президентът влиза в нова роля, която не е ясно дефинирана в самата Конституция, ни радва много”, подчерта Ахмед Доган. По думите му, изключително важно е президентът да създаде консенсусно и надпартийно пространство на съгласие, координация или преосмисляне на основни приоритети на страната в дългосрочна перспектива. „Самият факт, че се поставя този въпрос в контекста на стратегията до 2020 г., е една политическа иновация”, подчерта председателят на ДПС.

В отговор на журналистически въпрос президентът Плевнелиев посочи, че Консултативният съвет по национална сигурност ще бъде развиван като основна платформа за дискусии и механизъм за постигане на политически консенсус и решения в рамките на президентската институция.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът: Истинските герои в бяло не обичат прожекторите

2 март 2021 | 12:12
Илияна Йотова почете пред Докторския паметник в София загиналите медици в Руско-турската освободителна война

Предприемането на своевременни мерки за защита на правата на сънародниците ни зад граница обсъди президентът Румен Радев на среща със службите за сигурност

1 март 2021 | 15:03
Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев: Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност на инициативата „Три морета“

1 март 2021 | 15:03
Сътрудничеството в сферата на иновациите и научните изследвания е ключово за реализирането на целите за свързаност в областите енергетика, транспорт и дигитализация на инициативата „Три морета“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски.

Вицепрезидентът: Често говорим за единение, но бягаме от отговорността да го постигнем

26 февруари 2021 | 13:01
Илияна Йотова откри паметна плоча на Красимир Узунов в родната му Пещера

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки