НОВИНИ

Сътрудничеството в образованието, науката и високите технологии остават приоритет за България и Швейцария

2024-05-27 18:42:00

Президентът Румен Радев се срещна в Берн с държавния глава на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд

Сътрудничеството в образованието, науката и високите технологии остават приоритет за България и Швейцария. Около това се обединиха на среща в Берн президентите Румен Радев и Виола Амхерд, по чиято покана държавният глава на България е на работно посещение в Конфедерация Швейцария. Румен Радев проведе среща "на четири очи" с президента Амхерд, след която двамата ръководиха пленарни разговори между българската и швейцарската делегация.

Двамата президенти споделиха обща позиция за отличното състояние на двустранните отношения между България и Швейцария и реализирането на съвместни проекти, които оказват положително въздействие в различни сфери от взаимен интерес. Президентът изказа благодарност за швейцарската подкрепа в сектора на образованието, който е ключов за бъдещето на страната ни, и постави акцент върху постигнатите успехи в сферата на дуалното професионално обучение у нас. Във втория етап от изпълнението на Рамковото споразумение между правителствата на двете държави е предвидено финансиране в размер на 92,5 млн. швейцарски франка за периода 2024-2029 г. с акцент върху образованието, науката, научните изследвания, високите технологии, сигурността, миграцията, гражданското общество у нас. Отличен пример за доброто сътрудничество в сектора на научните изследвания е откриването в София на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) през 2022 г. Институтът е в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералният технологичен институт в Цюрих и Политехническият университет в Лозана. INSAIT е единствен по рода си в Източна Европа и се утвърди като важен център за развитие на научна и изследователска дейност, както и за обмен между младите ни учени. Страната ни също така има интерес към практики от швейцарския опит в дейностите, насочени към развитието на младежите чрез ангажиране на държавна подкрепа за здравословен начин на живот и спорт, заяви президентът Радев в разговора си с швейцарския си колега. 

Швейцария е важен партньор не само за България в двустранен план, но и за Европейския съюз, с който конфедерацията поддържа както интензивни търговски и икономически връзки, така и споделя общи ценности и култура. България подкрепя развитието на това партньорство във всички области и в интерес на гражданите на ЕС и на Швейцария, заяви Румен Радев.   

Двамата президенти се обединиха около необходимостта от укрепване на многостранните инструменти за сътрудничество в рамките на ООН и други международни организации и формати. Във връзка с настоящата позиция на Швейцария като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Румен Радев заяви, че трябва да се засили ролята на организацията по отношение на предотвратяване на възникване на конфликти, както и за тяхното бързо разрешаване. Президентът посочи още, че е важно да се съхрани легитимността на международните институции, за да няма обществени съмнения в дейността и решенията им.

В отговор на журналистически въпрос за предстоящата Среща на върха за мир в Украйна, която се организира от Швейцария и Украйна през юни т.г., президентът подчерта, че форумът е изключително важна първа стъпка към започване на диалог за мир. Той поздрави Швейцария за този ангажимент. По думите на президента, е важно да се говори не само за оръжия, а и за мир. Двамата президенти се обединиха, че без присъствието на една от страните във военния конфликт, едва ли могат да бъдат постигнато практически резултати на този етап и е от ключово значение да се включат максимален брой държави. 

В Берн президентът Радев проведе среща и с представители на ръководството на швейцарската компания „Pilatus Aircraft“. Учебните самолети на компанията - PC-9M, с които България разполага, допринесоха много за летателната подготовка във военната ни авиация. На срещата бяха обсъдени възможностите за поддръжка на самолетите. Бяха разгледани и перспективите за бъдещо сътрудничество във връзка с подготовката на наши пилоти в контекста на придобиването на изтребителите F-16, както и възможностите за индустриално сътрудничество.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки