НОВИНИ

Президентът: Наш дълг е да пренесем във времето всеотдайността и родолюбието на предците ни, разпалили пожара на бунта, за да възкръсне и пребъде България

2024-05-11 22:01:00
 
 
Слово на държавният глава Румен Радев тържественото отбелязване на 148-ата годишнина от Априлската епопея в Брацигово
 
 
Скъпи сънародници,
 
За мен е чест да бъда отново в героично Брацигово. Тук, където най-светлите и трагични събития от българската история са родова памет, семейни спомени и лична съдба. Където всяко място носи история и където разказите за смелост и саможертва са мост към предците.
 
Израснали в полите на древните Родопи, брациговчани винаги са пример за свободен дух и мъжество. Така е днес, така е било и в решителните дни на Априлската епопея от 1876 г. 
 
Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са издигали здрави каменни сгради, така упорито се е въздигала и вярата в свободата и са се полагали темелите на свободна България. Неслучайно Брацигово посреща с невиждана радост вестта за бунта. А Захари Стоянов пише, че Брацигово въстава цяло като един човек. 
 
Превърнато в крепост, градчето посреща жадните за кръв и плячка башибозушки орди с тътена на черешовите топчета. 16 дни в неравен бой брациговските юнаци удържат техния пристъп. 
 
„Брацигово падна подир славни битви!“, възкликва Вазов в Епопея на забравените. Но не падат в забрава обаче героите на българската свобода! Неповторим остава светлият лик на Васил Петлешков. Отказал да престъпи клетвата си и отказал да отстъпи от достойнството си на свободен човек, Петлешков избира съзнателно и решително мъчителната смърт, за да стане завинаги един от праведните светци на българската национална революция.
 
Думите му, изречени след неговото залавяне: „Сам съм, други няма. Аз водех, аз заповядвах, други не търсете!“ и днес свистят като плесница в лицето на онези, които панически бягат от своята отговорност и всячески се опитват да я прехвърлят другиму. 
 
Вече 148 години подвигът на Брацигово остава един от символите на Априлското въстание, оставило след себе си 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села. Както нерядко се случва в нашата история, в борбата за свобода загива цветът на нацията, онези, за които тя бе по-скъпа от живота. Тяхната саможертва, осъзната и приета, стресна цяла Европа. След героизма и кървавия погром над Априлското въстание никой вече не дръзна да оспори, че българският народ заслужава своята свобода!
 
Днес от нас, признателните потомци, зависи да пренесем във времето всеотдайността и родолюбието на предците ни. Само така можем да изкупим нашия дълг към всички онези, които саможертвено разпалиха пожара на бунта, за да възкръсне и пребъде България. 
 
Поклон пред героите на славния и кървав април на 1876! 
 
Да живее България!
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки