НОВИНИ

Президентът Радев: Партиите, които промениха Конституцията, направиха служебния кабинет уязвим за партийни вмешателства

2024-04-17 17:24:00

В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта партиите, които гласуваха промените в Конституцията, обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос днес. По думите на държавния глава, предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа.

„Надявам се Димитър Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателят“, посочи президентът по повод исканата промяна на министъра на външните работи. Румен Радев допълни, че когато е носил отговорност за предишни служебни правителства, никоя партия не си е помисляла да прави подобни вмешателства. „Досега в служебен кабинет не съм назначавал заместник-председател на политическа партия“, допълни държавният глава.

По думите на Румен Радев е важен и въпросът „кой поръча смяна на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта“. „Не е ли странно министър-председател да сменя мнението си през ден?”, попита президентът и допълни, че рокадите в служебното правителство объркват обществото, бизнеса и партньорите на България.

Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя, но и ще настоявам той да спази обещанието си, което даде пред мен и обществото, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии, заяви Румен Радев и допълни, че като президент носи отговорност да се запази политическото благоприличие в служебния кабинет. Президентът посочи, че ще се срещне със служебния премиер, за да обсъди предложенията за промени в състава на правителството. „Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението“, посочи държавният глава. „Моят ангажимент е да не допуснем конституционна и управленски криза, въпреки неуместните промени в Конституцията“, каза още Румен Радев.

Помолен да коментира дали настоящата ситуация ще затрудни организацията на изборите, държавният глава посочи, че има достатъчно време до вота. „Най-важното е да запазим доверието в изборния процес. Ако провалим това доверие, последствията ще бъдат лоши“, каза още Румен Радев.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки