НОВИНИ

Президентът Радев: Образованието има ключова роля за пълноценната реализация на младите хора

2024-04-12 15:22:00

Качественото образованието има ключова роля за развитието на потенциала на младите хора и разкрива перспективите за пълноценната им реализация. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с  ученичките от Средно училище „Цанко Б. Церковски“ в с. Никола Козлево Айше Билял и Зейнеб Акиф. Момичетата са сред победителите в конкурса „Моето мнение има значение за обединена Европа“. Ученическата надпревара е част от инициативата „Посланик на толерантността“, която се организира за 12-а поредна година от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“  по повод Международния ден на ромите, 8 април. В конкурса тази година са се включили повече от 100 ученици от цялата страна.

Президентът приветства гражданската ангажираност на младежите и в този контекст открои значението на образованието. Важно е българите, и особено младите ни хора, да имат самочувствието, че са равноправни европейци и гласът им е също толкова важен, колкото и на останалите граждани в Европа, заяви Румен Радев на срещата днес на „Дондуков“ 2. За човек трябва да се съди по неговите морални качества, неговите знания и способности и най-вече по отношението му към останалите, допълни още президентът по време на разговора.

Държавният глава отбеляза традиционната подкрепа на президентската институция за усилията да бъде насърчено развитието на младите хора и участието им в обществения живот. Президентът Радев оцени активната работа на „Амалипе“ и постигнатите резултати в превенцията на отпадането на младежи от училищното образование.

На срещата ученичките Айше Билял и Зейнеб Акиф представиха идеята на видеото си, посветено на темата за равноправие и преодоляване на предразсъдъците в обществото, с което са спечелили призово място в конкурса. Те споделиха също бъдещите си планове за образованието си и професионална реализация. В срещата участваха и програмният директор на  център „Амалипе“ Теодора Крумова, както и Мария Балчева -  учител в Средно училище „Цанко Б. Церковски“. Теодора Крумова отбеляза, че е изключително важна подкрепата на институциите в усилията всяко дете да повярва в себе си и способностите си, независимо къде живее и каква е средата му.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът към българи в чужбина: Ние в България сме по-силни с всички вас

19 май 2024 | 10:10
Под патронажа на Илияна Йотова в Мюнстер се провежда Българският народен събор „Нишка от корен“ с участници от цяла Германия, съседни държави и България

Държавният глава Румен Радев разговаря с президента на Република Косово Вьоса Османи

18 май 2024 | 18:06
Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Косово, регионалното сътрудничество на Балканите и европейската перспектива на региона.

Румен Радев: Крайно опасно е гласовете за мир да се посрещат с изстрели

18 май 2024 | 13:01
Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза, подчерта президентът

Държавният глава: Усилията нашите млади хора да растат по-здрави, силни и уверени са инвестиция в бъдещето на България

18 май 2024 | 13:01
Президентът посети Ямбол, където се проведоха Третият национален ученически фестивал по утринна гимнастика „Ямбол '24“ и „Президентският тест“, част от инициативата на държавния глава „Спортувай с президента“

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки