НОВИНИ

Президентът Радев: Редовното правителство се провали заради властолюбие и корист

2024-04-09 11:56:00

Отговорността за работата на това служебно правителство е на министър-председателя и Народното събрание, заяви държавният глава

Тази сутрин подписах указа за назначаване на служебното правителство и с него се слага край на един провален политически експеримент - така наречената сглобка. Правителството беше създадено и то се провали от властолюбие и корист, а взаимните обвинения между вчерашните партньори във властта не разтоварват нито един от тях от отговорност. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в сградата на Народното събрание, където държавният глава и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по полагане на клетва на служебното правителство, предложено от министър-председателя Димитър Главчев.

Преди десет месеца, когато връчвах мандата за съставяне на правителство на Николай  Денков, го призовах да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа от заседанието на ПП, припомни държавният глава и изрази надежда на предстоящите предсрочни избори гласът на българските граждани най-сетне да бъде чут и разбран.

Румен Радев посочи, че при съставянето на кабинета, предложен от Димитър Главчев, за пръв път се прилагат промените в Конституцията, направени с „неистовия стремеж на партиите от „сглобката“ да отнемат правомощията на президента по отношение на служебното правителство“. Държавният глава заяви, че той категорично не носи отговорност за състава на Министерския съвет и по никакъв начин не се е месил в кадровата политика на служебния премиер, който има право сам да избере екипа си. „Димитър Главчев ще управлява страната със своите министри, не аз. Отговорността е негова и най-вече на  работещия парламент“, отбеляза Румен Радев, като повдигна въпроса за осъществяването на контрол от разпаднало се парламентарно мнозинство. Трябва да има политическо ръководство върху това служебно правителство, защото от това зависи доколко то ще бъде ефективно, допълни държавният глава.

В отговор на призивите да не подписва указа за назначаване на служебния кабинет Румен Радев отбеляза, че всъщност това са призиви да наруши новите промени в Конституцията. „Странно е, че призивите идват от онези политически партии, които инициираха и гласуваха тези промени. Те даже нарекоха списъка с потенциални служебни министър-председатели „меню“ и сега се мръщят на това, което им се сервира“, каза президентът.

Във връзка с критиките към избора на Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи президентът коментира, че той лично не би го назначил, ако зависеше от него нито в служебно правителство, не би го предложил и за редовен кабинет, както е направил Николай Денков. „Най-комичното в случая е, че ПП-ДБ, които до вчера управляваха в доста страстна, силна прегръдка с ГЕРБ и ДПС, не спряха да говорят през цялото време, че виждате ли, най-вероятно аз изневерявам на българската демокрация с ГЕРБ и ДПС. Това е безочие“, каза президентът.

Във връзка със случващото се в МВР и агенция „Митници“ президентът определи ситуацията като „опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел“. Румен Радев напомни, че преди около година от ПП-ДБ са настоявали близо месец да бъде подписан указ за освобождаването на Петър Тодоров като главен секретар на МВР с мотива да реализират своите политики. „Петър Тодоров е един дълбоко почтен човек и професионалист, който не се забърка в абсолютно никаква далавера“, заяви президентът и настоя за щателна проверка от кого, при какви условия  и как е имало натиск върху настоящия главен секретар на МВР, както и дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата. Президентът посочи, че не може политиците да си затварят очите за фактите, които водят към наличие на несъвместимост на главния секретар с длъжността му, защото престижът на ведомството се накърнява дълбоко.

„Толкова мащабни връзки между главен секретар на МВР и мастити контрабандисти е подигравка с държавността“, заяви Радев и допълни, че предизвикват умиление опитите на Николай Денков да оправдае с незнание близостта на тези хора. Държавният Глава оцени високо работата на председателя на ДАНС Пламен Тончев и служителите на агенцията за смелостта и професионализма да защитят държавността на най-високите управленски нива. „Ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев, сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия“, допълни Радев.

Държавният глава посочи, че служебният премиер Димитър Главчев и неговият екип не трябва да допускат никакви съмнения, че изборите ще бъдат честни, особено в тази изключително взривоопасна обстановка. Президентът посочи, че и при наличие на работещ парламент може да се приемат редица закони. Държавният глава заяви, че две редовни правителства не са постигнали напредък по Плана за възстановяване и устойчивост, а единственият превод на средства, и то в сериозен размер, е осъществен в мандата на служебното правителство на Гълъб Донев. Тогава са постигнат напредък и по влизането ни в Шенген със снемането на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, а темата е поставена сериозно пред европейските партньори.

 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки