НОВИНИ

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в рамките на седем дни да предложи състав на правителство

2024-03-30 15:44:00

Няма да участвам нито директно, нито косвено в съставянето на служебен кабинет, заяви държавният глава


Президентът Румен Радев подписа указ, с който в изпълнение на  чл. 99, ал. 5 от Конституция определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател и му възложи да състави служебен кабинет. „Въпреки че в новите текстове на Конституцията няма ясно определен срок за това, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до седем дни, имайки предвид естественото желание на мнозинството български граждани за повишена избирателна активност, да не се разкарват два пъти до урните в рамките на една или две седмици, както и да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент“, заяви държавният глава, когато връчи папката с указа на Димитър Главчев.

Държавният глава изрази очакване указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до следваща събота, като ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните по Конституция консултации.

Румен Радев подчерта, че при разговорите си с потенциалните кандидати за премиери единствен председателят на Сметната палата е приел поста. Затова, по думите му, последните конституционни промени в частта за служебното правителство са направени чисто механично, без да се отчитат елементарни положения, а събитията от последните дни са разкрили в голяма степен несъстоятелността на измененията, в което са се уверили и авторите им.

„Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от съкровените си цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка“, каза президентът. Румен Радев заяви, че страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да се насрочат и предсрочни парламентарни избори. „А това означава да затънем за неопределен период във време на безвластие, но както вече заявих, ще направя всичко възможно, за да не допуснем страната ни да изпадне в тази ситуация“, заяви Румен Радев. Президентът благодари на всички потенциални кандидати за служебни премиери, с които е разговарял, като изрази съжаление за трудната ситуация, в която те са били поставени, както и разбиране за професионалните им и лични аргументи да не приемат поста на министър-председател.

Президентът посочи също така, че последните промени в основния закон са били насочени към това да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебно правителство. „Ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията на Република България. Затова нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето правителството“, подчерта държавният глава и изрази очакване предложените от Димитър Главчев служебни министри да са максимално политически неутрални, а правителството да работи изцяло в интерес на България.  

Служебното правителство има за основна задача организирането и провеждането на честни избори, но то трябва да работи и за решаване на проблемите на българските граждани, напомни още президентът. Румен Радев добави, че ако служебното правителство с премиер Гълъб Донев се беше ръководило от призивите да не прави нищо друго освен избори, нямаше да бъде своевременно въведен в експлоатация интерконекторът с Гърция и започнат строежът на газовата връзка със Сърбия; да бъде получено единственото досега плащане по Плана за възстановяване и устойчивост; да бъде постигната отмяната на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, което отвори пътя за Шенгенското пространство; да бъде осигурено допълнителното европейско плащане за охрана на българо-турската граница и да бъде постигнат решителен напредък в създаването на спешната помощ по въздуха.

Ще представя състав на правителство, което е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, като се ангажира в рамките на седмица да изпълни връчения от президента указ.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: България ще преуспява, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността получават обществено признание

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

24 май 2024 | 14:02
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

23 май 2024 | 22:10
Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки