НОВИНИ

Президентите на България и Словения: Европейската интеграция на Западните Балкани е ключов фактор за сигурността и стабилността в Европа

2024-02-27 15:20:00

Разширяването на ЕС трябва да се осъществява при спазване на принципа на собствените заслуги и добросъседството, заяви Румен Радев на пресконференция със словенската си колега Наташа Пирц Мусар

Европейската интеграция на Западните Балкани е ключов фактор за гарантиране на сигурността, стабилността и просперитета в Европа. Затова България и Словения ще продължат да оказват подкрепа за своите съседи от региона да постигнат напредък в този процес. Около тази позиция се обединиха президентите на двете държави – Румен Радев и Наташа Пирц Мусар. Държавният глава на Словения е на официално посещение в България, придружавана от бизнес делегация.

Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Наташа Пирц Мусар и съпруга й Алеш Мусар с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“. На „Дондуков“ 2 двамата президенти проведоха среща на „четири очи“, след което ръководиха и пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения.

Фокус в разговорите бяха военните конфликти и ескалацията на напрежение в редица съседни на Европа региони, както и последиците от тях за страните-членки на ЕС. Двамата президенти обсъдиха и европейската интеграция на Западните Балкани, като Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС следва да се случва по-бързо, но трябва да се основава на ясни принципи, най-вече въз основа на собствените заслуги на всяка една държава и добросъседството, като тези принципи не бива да стават заложник на геополитически съображения. „Европейската интеграция на региона няма алтернатива, но трябва да се гарантира устойчивост на процеса“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че освен оказване на подкрепа за дълбоки реформи за укрепване на върховенство на правото, за борба с корупцията и с организираната престъпност, подкрепа за икономиката, е необходимо да има гаранции за спазването на правата на човека в страните от Западните Балкани. В тази връзка президентът изтъкна, че европейските ценности са свързани с уважение към културно-историческото наследство, признаване на правото за самоопределение, изкореняване на езика на омразата. Президентът на Словения заяви, че приемането на страните от Западните Балкани ще допринесе за стабилността, мира и просперитета на региона, като допълни, че е важен двустранният диалог в този процес.

Румен Радев подчерта отличния двустранен диалог между България и Словения, както и конструктивното партньорство, споделени ценности и отговорности на двете държави в рамките на Европейския съюз и НАТО. Румен Радев и Наташа Пирц Мусар откроиха добрите икономически и търговски връзки между България и Словения, както и нарасналия двукратно в последните години стокообмен, но подчертаха, че трябва да се оползотвори неизползваният потенциал в сфери от взаимен интерес. Като перспективни бяха откроени областите на иновациите и високите технологии, търговията, инвестициите, енергетиката, селското стопанство. С цел задълбочаване на икономическото и инвестиционното партньорство днес двамата президенти ще открият форум в София с участието на  български и словенски фирми.

Според президента Румен Радев България може да си сътрудничи със Словения в разработването на високи технологии, в съвместни инвестиции в научни изследвания и нови производства. Това ще създаде перспективи за реализацията на младите хора и по-висока добавена стойност. Бъдещето е свързано с повече обмен на информация, в споделяне на идеи и на печеливши практики, добави българският държавен глава. Той открои като перспективно и задълбочаването на сътрудничеството в сферата на енергетиката, като допълни, че Словения и България спомагат за по-голяма диверсификация и сигурност на енергийните доставки за нашия регион. И двете страни разширяват ядрените си мощности и могат да си партнират в това отношение. За реализиране на пълния потенциал на нашите икономически отношения е необходимо да положим усилия за подобряване на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в нашия регион, каза още президентът Радев.

Държавният глава благодари за подкрепата на Словения за членството на България в Шенгенското пространство и в Организация за икономическо сътрудничество и развитие.

Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от държава членка на НАТО в Украйна, означава глобален сблъсък и неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт, заяви още президентът Румен Радев в изказването си. Българският държавен глава изрази тревогата си от продължаващата вече две години война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението и допълни, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава резултат, напротив. Броят на жертвите расте, разрушенията растат, задълбочава се опустошителната демографска криза в Украйна, повишава се рискът от глобален сблъсък, икономическите и социални проблеми не само в Русия и Украйна, а в цяла Европа и по света, стават все по-сериозни.

„Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави в Украйна“, каза още Румен Радев във връзка със срещата на високо ниво във френската столица, инициирана от президента Еманюел Макрон в контекста на втората година от началото на войната на Русия в Украйна. По думите на българския президент стратегията на даване на още и още оръжие явно не дава резултат и трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията, а в липсата на хора на бойното поле.

„Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация,  до риск от трета световна война и ядрен конфликт“, посочи  още Румен Радев.

Държавният глава призова българският министър-председател да даде повече разяснения за изложената от него готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България и подчерта необходимостта от балансирани решения и разумен подход от страна на българското правителство. По думите на президента Радев Украйна не може да бъде изоставена сама, защото това означава да бъде компрометирана вярата в собствените ни принципи и ценности, в международното право и в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. „Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“, подчерта още той.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев: Партиите, които промениха Конституцията, направиха служебния кабинет уязвим за партийни вмешателства

17 април 2024 | 17:05
В отговор на журналистически въпрос днес държавният глава заяви, че предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа

Вицепрезидентът: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

16 април 2024 | 18:06
Илияна Йотова беше гост на тържественото събрание на Съюза на юристите по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста

Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

16 април 2024 | 13:01
Илияна Йотова беше гост на откриването на обновеното емблематично за Алма матер място „Яйцето“

Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

16 април 2024 | 08:08
Държавният глава поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки