НОВИНИ

Вицепрезидентът призова за национална кампания за детското здраве под егидата на Българския червен кръст

2024-02-06 13:49:00
 
Вицепрезидентът Илияна Йотова предложи провеждането под егидата на Българския червен кръст на национална кампания с акцент върху регионалните дискусии за детското здраве. Йотова участва в откриването на кръгла маса на тема „С отговорност към здравето на българските деца“, организирана от Българския червен кръст по инициатива на д-р Тотко Найденов, издател на вестник „Български лекар“. „С усилията на всички – държава, неправителствен сектор, учители и родители, трябва да продължим неравната битка с предизвикателствата пред опазването на физическото и психичното здраве на нашите деца. В лицето на президентската институция имате добри партньори“, увери вицепрезидентът.
 
В изказването си Йотова посочи, че българското здравеопазване в 21 век все още не е еднакво достъпно за всички деца в България и се задълбочават регионалните дисбаланси. Вицепрезидентът цитира общата оценка за грижата за децата на българската държава и българските институции за 2022 г., изготвяна ежегодно от Национална мрежа за децата. „3,33 е общият резултат, а за детско здравеопазване е 2,98“, заяви вицепрезидентът.
 
„Позволявам си следната некрасива алюзия – отговорността на държавата към здравето на нашите деца е като дълго мечтаната, но все още несъществуваща Национална детска болница“, подчерта Илияна Йотова. „Тежко болните български деца трябва да разчитат на грижата на държавата. „Българската Коледа“ е доказала своята жизненост през годините, но дарителските кампании не са достатъчни и не могат да заместят държавата там, където тя липсва“, изтъкна вицепрезидентът.
 
В изказването си Йотова акцентира и върху епидемията от употреба на алкохол, опиати, тютюневи изделия, като цитира данни на неправителствени организации, според които около 80% от българските ученици са опитвали алкохол или марихуана, 30 на сто са прибягвали към синтетични наркотици, при това на все по-ранна възраст. Вицепрезидентът призова за широка обществена дискусия по въпроса къде се коренят причините зад тези високи проценти, като посочи, че не е само любопитството, но и социалният фактор има ключова роля. Илияна Йотова призова за по-активна работа и по-голямо внимание към родителите, които често пъти се срамуват да признаят открито, че детето им има проблем със зависимости.
 
Вицепрезидентът изтъкна дейността на Министерството на образованието и науката в борбата с този проблем, като подчерта разработените национални програми. Йотова призова обаче за анализ на тяхната ефективност – доколко те са разбираеми и привличат интереса на учениците.
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: България ще преуспява, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността получават обществено признание

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

24 май 2024 | 14:02
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

23 май 2024 | 22:10
Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки