НОВИНИ

Вицепрезидентът: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е пазител на познанието и паметта на думите

2023-12-07 19:33:00

„Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е пазител на паметта на думите, духовен храм на познанието, значима културна институция на България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на честването на 145-годишнината на библиотеката.

„Националната библиотека се ражда преди 145 години заедно с Третата българска държава. Със строежа на новите държавни институции истински български държавници са помислили и за място за книгите, защото са вярвали в силата на познанието, което те носят“, посочи вицепрезидентът. Тя заяви, че националната библиотека е наследник на цялата българска писмена, духовна и културна история. „Тук се съхраняват едни от най-старите ръкописи. Благодарение на дарители родолюбци се пази екземплярът на една от първите библии на църковнославянски език от далечната 1551 г. Има невероятно богатство от архивни документи, сред които и част от Османския архив“, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът призова институциите реално да помогнат за разширяване на материалната база на библиотеката, тъй като днес на 1 кв. м има 700 книги. „Ако мислим за бъдещето духовно и културно развитие на България, трябва да опазим това съкровище. Това ще е нашият принос към тези след нас“, подчерта Илияна Йотова.

На екипа на библиотеката тя пожела да продължават със същия професионализъм, любов и кураж да пазят книгите.

От името на държавния глава Румен Радев вицепрезидентът връчи на Националната библиотека плакет на президента „Св. св. Кирил и Методий“.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

Президентът: Впечатляващият талант и неподражаем почерк на Цветана Манева вълнуват и респектират поколения българи

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на Германия Ирене Планк

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки