НОВИНИ

Вицепрезидентът: Българските училища в чужбина опазват българския дух

2023-11-24 16:25:00

Илияна Йотова разговоря с представители на българската общност в Братислава

Българските училища в чужбина опазват българския дух. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представители на българската общност в Братислава. Йотова разговоря с тях в Българското средно училище „Христо Ботев“, което чества своята 75-годишнина. Близо 100 деца учат в школото, към което функционира и детска градина. Учениците завършват 12-и клас с два равностойни документа – български и словашки. Училището е сред най-авторитетните в Братислава и привлича много деца, които нямат български корени.

Вицепрезидентът благодари на словашката държава за помощта за развитието на българското училище и увери в подкрепата на българската държава.

„Във ваше лице виждаме не само стремежа за опазване на българската идентичност, но и сериозния отпор срещу всякакви опити за пренаписване на българската история, включително и далечната средновековна история“, обърна се Илияна Йотова специално към учителите в училището, като изтъкна особената трактовка на делото на Светите братя Кирил и Методий. „Има желание за преформатиране на този период от историята, в който умишлено не се говори, че българската държава спасява Кирило-Методиевите ученици, благодарение на нея се създава кирилицата, а с нея и третата християнска цивилизация – славянската“, посочи вицепрезидентът.

Сред основните теми на разговора беше запазването и увеличаването на лекторатите по български език и култура зад граница. Обсъдени бяха възможности за бъдещи съвместни проекти с България в сферата на образованието и културата.

В Словакия живеят около 4 хил. българи, с високо образование, уважавани в словашкото общество.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

22 февруари 2024 | 14:02
Президентът Радев се срещна с представители на Експертния съвет към благотворителната инициатива и водещи специалисти по детско здравеопазване

Президентът: Впечатляващият талант и неподражаем почерк на Цветана Манева вълнуват и респектират поколения българи

21 февруари 2024 | 16:04
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента знаменитата българска актриса Цветана Манева

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря с новия посланик на Косово Хаджи Байрактари

21 февруари 2024 | 14:02
Точно преди една година вицепрезидентът беше на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната.

Президентът Румен Радев се срещна с посланика на Германия Ирене Планк

20 февруари 2024 | 18:06
Президентът изрази готовност за среща с водещи компании от Германия за стимулиране на интереса на германския бизнес към България

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки