НОВИНИ

Илияна Йотова удостои с плакета на вицепрезидента Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава

2023-11-24 10:32:00

Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 75-годишнината на школото

В знак на признание за значимата дългогодишна роля за утвърждаване на българския дух, език и култура в Словакия и за поддържането на добрите двустранни отношения Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 75-годишнината на училището, в което участваха и ученици и танцови състави от България.

„Днес е празник и повод за голяма гордост – едно българско училище в центъра на Европа, което привлича все повече деца, става на 75 години“, подчерта в приветствието си Илияна Йотова. Тя припомни спомените, които пази от откриването през 2018 г. на 70-ата юбилейна учебна година в училището. „Помня и думите на тогавашния министър на образованието на Словакия, че българското училище е едно от най-добрите в словашката столица“, заяви вицепрезидентът.

„Уважаеми учители, във вашите ръце са утрешните достойни граждани на Словакия, на България, на нашето европейско семейство. Вие продължавате просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий. Тяхната мисия тръгна от тези земи, но беше спасена в България от велики държавници, които са знаели, че за да има един народ бъдеще, трябват писменост, книжовност, духовност и култура. Княз Борис прие гонените ученици на Кирил и Методий, които създадоха кирилицата, на която днес пишат над 500 млн. души по света. Великата духовна империя България създаде цяла една цивилизация – славянската“, подчерта Йотова. „Кирило-Методиевото дело е образът на славянското единение. Чрез вас то продължава да живее и днес“, заяви вицепрезидентът. Тя посочи, че освен че отварят голямата книга на познанието, учителите възпитават децата в добродетели, правят ги добри хора, показват им границата между доброто и злото. „В днешния тревожен свят, в който се разгарят все по-тъмни страсти, вашата роля е още по-голяма. Трябва да пазим децата си от омразата и конфликтите и да ги връщаме към човешките ценности. Колкото и да се развива, изкуственият интелект никога няма да ви измести“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари за подкрепата на родителите. „В будителската си роля учителите трябва да бъдат подпомагани от нас, родителите“, посочи тя.

Към учениците вицепрезидентът се обърна с думите: „Имате необятни възможности. Дали ще продължите образованието си тук или в България, или в друга държава, никога не забравяйте своето българско училище, което носи името на един от най-обаятелните образи в българската история. Веруюто на Ботев за равенство, справедливост, свобода никога няма да умре, докато продължаваме да възпитаваме горди, непримирими, свободни и независими хора“.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: България ще преуспява, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността получават обществено признание

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

24 май 2024 | 14:02
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

23 май 2024 | 22:10
Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки