НОВИНИ

Вицепрезидентът в Тараклийския университет: Упованието в мъдростта на българската история, на възрожденските идеали ще ни помага при всяка трудност

2023-11-01 19:05:00

Илияна Йотова чества Деня на народните будители заедно с българите в молдовския район Тараклия

„Упованието в мъдростта и силата на българската история, във възрожденските идеали, в ценностите, които ни завещаха нашите предци, ще ни помага при всяка трудност.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред студентите и преподавателите в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Заедно с българите от Тараклийския район в Молдова вицепрезидентът чества Деня на народните будители.

„В българския исторически календар има много дати, които ни карат да се чувстваме горди българи. Денят на народните будители е изпълнен с особена всенародна любов и признание. Днес почитаме хората с дълг и чест, написали със своята кръв и перо дългата, изпълнена с трагизъм и величие българска история“, подчерта Йотова. Тя изрази своята дълбока вяра в мисията на българските учители, на хората на науката, културата, духовността, на българската интелигенция, „чийто глас трябва по-силно да се чува от тези, които взимат решенията за нашето бъдеще“. „В българския народ са залегнали образованието и културата, ние сме родени от книжовността“, посочи вицепрезидентът.

„Преди над 2 века Паисий Хилендарски със своята „История славянобългарска“ постави началото на нашето ново летоброене. Няма друго писмено наследство, изиграло такова огромна роля за духовната независимост на българите. Вярата, родът и езикът – това са темелите, които ни държат изправени и днес“, изтъкна Илияна Йотова.

В район Тараклия над 70% от населението е от български произход. Българите там имат над 200-годишна история. Вицепрезидентът им благодари, че над 2 века съхраняват традициите, българския език, култура и духовност и ги поздрави с Деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври. „Неописуемо е чувството, когато видиш надписа на влизане в града: Тараклия – център на българщината в Молдова“, сподели Йотова. Тя цитира думи на известния бесарабски поет Нико Стоянов: Бих, може би, проклел отдавна, и оня век, и оня ден, когато прадядото ми бавно повдигнал своя бял остен. Напуснал свидните Балкани и не  да търси лек живот, а българин да си остане и да опази своя род!

„Българската кръв ни свързва, независимо къде живеем по света. Да останеш българин и да опазиш своя род – няма по-прекрасно пожелание за Деня на народните будители“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова благодари на преподавателите в Тараклийския университет, че учат младите хора на български език и им предават любовта към България.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев проведе среща с президента на МОК Томас Бах

27 май 2024 | 22:10
България високо цени готовността на Международния олимпийски комитет да подкрепи усилията и амбицията на страната ни да организира домакинство на Младежки зимни олимпийски игри. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на МОК Томас Бах, която се проведе в централата на организацията в Лозана.

Сътрудничеството в образованието, науката и високите технологии остават приоритет за България и Швейцария

27 май 2024 | 18:06
Президентът Румен Радев се срещна в Берн с държавния глава на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд

Румен Радев: Време е българските политици да отворят „широко затворените си очи“ за войната в Украйна и да положат усилия за нейното по-бързо прекратяване

27 май 2024 | 18:06
Време е българските политици да си отворят „широко затворените очи“ за войната на Русия срещу Украйна, да положат усилия за нейното по-бързо прекратяване и за намиране на пътища за мир, основан на международното право, вместо само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в Берн.

Румен Радев: Образованието трябва да дава знания на младите хора и да ги възпитава на ценности, за да бъдат достойни граждани на страната си и на Европа

26 май 2024 | 20:08
Президентът Румен Радев посети образователния и изследователски център „Mathias Corvinus Collegium“ в Будапеща и се срещна с представители на ръководството му.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки