НОВИНИ

Българският вицепрезидент и молдовският президент: Скоро Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” ще стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”

2023-11-01 17:30:00

В Деня на народните будители Илияна Йотова и Мая Санду откриха в Тараклия паметник на Васил Левски и Младежки културен център “Васил Левски”

Ще бъде взето окончателното решение Тараклийският държавен университет “Григорий Цамблак” да стане филиал на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Това съобщи молдовският президент Мая Санду, която заедно с българския вицепрезидент Илияна Йотова отбеляза в град Тараклия Деня на народните будители. “Убедена съм, че един ден Тараклийският университет ще стане част от европейската университетска мрежа и ще бъде притегателен център за много млади хора”, заяви от своя страна вицепрезидентът Йотова. Тя посочи, че с превръщането му във филиал на Русенския университет ще привлича с различни специалности млади хора, които след като завършат, да остават в своето родно място Тараклия и да го развиват.

Президентът Мая Санду още веднъж увери българския вицепрезидент и българите в Тараклия, че административно-териториалната реформа няма да засегне компактността на района. В приветствието, част от което произнесе на български език, Санду изтъкна, че Молдова е устремена към членство в Европейския съюз и спазва правата на всички етнически общности. Тя благодари на България за подкрепата й по пътя на европейската интеграция.

“Приемам Вашето посещение като признание, че уважавате българската общност и ще гарантирате техните права – съхранение на българския език, изучаването му в училище, развитието на Тараклийския университет и района. Българите са най-големите съюзници на Молдова в нейното европейско развитие. Това е единственото бъдеще. Преди всичко обаче Европа е защита на човешки права. Там, където те не се зачитат, не е Европа. Защитата на правата на етническите общности е неизменна част от това и България ще бди те да се спазват”, заяви Илияна Йотова. Тя увери българската общност, че винаги може да разчита на подкрепата на българската държава.

В град Тараклия българският вицепрезидент и молдовският президент откриха Младежки културен център “Васил Левски” и паметник на Апостола на свободата. Илияна Йотова благодари на карловския скулптор проф. Димитър Рашков, на Асоциацията на българите по света за идеята за паметника и нейното осъществяване, както и на всички дарители.

“Левски е символ верую на цял един народ. Едно от най-силните му послания към поколенията е „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Заветите му за равенство, свобода и справедливост са актуални и днес. Но ние имаме тежка вина, защото допуснахме в Европа в 21 век да се води братоубийствена война. Днес оттук отправяме своето послание за мир в Украйна”, заяви вицепрезидентът. “Когато през 2019 г. бях в Украйна, едно момиче от бесарабското село Чушмелий ме посрещна с думи, които никога няма да забравя – “Дор език е жив, народ не умира”. Без език нямаме идентичност, а в днешния глобален свят е още по-важно да пазиш своята идентичност, да знаеш корените си – това те прави по-силен”, посочи Йотова.

В Младежкия културен център българският вицепрезидент и молдовският президент разговаряха с ученици по широк кръг от теми.

 

 

 

 

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки