НОВИНИ

Форум за насърчаване на Франкофонията, многоезичието и сътрудничеството в Европа се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова

2023-10-16 14:38:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София форума „Платформа на Франкофонията, на многоезичието и на сътрудничеството в Европа”. Събитието се провежда под нейния патронаж и е част от проекта „Платформа за обучение на европейци франкофони“, който се изпълнява от Университетската агенция на Франкофонията и е по инициатива на Министерството на Европа и външните работи на Франция.

„Франкофонията е пространство не само на общ език, а преди всичко на споделени идеи, на общи обществени и политически цели, на общи ценности като мир, демокрация, солидарност, защита на човешките права“, посочи в приветствието си вицепрезидентът. По думите ѝ езикът е идентичност, суверенитет, история, а и бъдеще. „В голямото европейско семейство имаме общи ценности, но сме толкова богати точно защото сме различни – всеки със своя образ, неизменна част от който е езикът. Вярвам и в силата на многоезичието, което събаря бариери, отваря безброй нови хоризонти за развитие и взаимодействие. А именно сътрудничеството е в основата на желаното от всички ни общо утре на Стария континент, което е още по-несигурно, забулено в дима на следващи една след друга кризи“, подчерта Илияна Йотова.

Тридневният форум се провежда в годината, в която България чества 30 години пълноправно членство в Международната организация на Франкофонията. Присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията вицепрезидентът определи като важен исторически акт, който илюстрира един от най-сериозните избори в демократичната история на България. „България е първата славянска страна, която се присъедини към МОФ и допринесе за разширяването на политическото и регионалното измерение на Франкофонията“, отбеляза Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта дългата връзка още от Възраждането на България с френския език. Днес 10 български висши училища членуват в Университетската агенция на Франкофонията. Българската академия на науките има добро сътрудничество с агенцията в различни области на научно изследване. „В град Ловеч е основана през 1951 г. първата френска езикова гимназия в България и дори в цяла Европа. Днес в България има повече от 40 френскоезични секции и три езикови гимназии с изцяло френски паралелки“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът специално благодари за доброто сътрудничество на Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт, който е структура на Университетската агенция на Франкофонията. Над 2000 висококвалифицирани специалисти в областта на администрацията и управлението на бизнеса са се дипломирали досега, те заемат отговорни длъжности в цял свят.

Йотова изрази надежда в България да се създаде Национално училище по администрация по примера на Франция.

По-късно вицепрезидентът проведе на „Дондуков“ 2 среща с ректора на Университетската агенция на Франкофонията проф. Слим Халбус. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на обучението по френски език, особено в българските висши училища, както и за привличане на чуждестранни студенти да се обучават в специалности на френски език в България.
 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев: Партиите, които промениха Конституцията, направиха служебния кабинет уязвим за партийни вмешателства

17 април 2024 | 17:05
В отговор на журналистически въпрос днес държавният глава заяви, че предложението на служебния премиер Димитър Главчев за освобождаване на двама министри седмица след полагането на клетва на правителството е индикация за провал на конституционната реформа

Вицепрезидентът: Конституцията не е набор от думи, а философия на държавността и обществените отношения

16 април 2024 | 18:06
Илияна Йотова беше гост на тържественото събрание на Съюза на юристите по случай Деня на Конституцията и професионалния празник на юриста

Да се чува силно гласът на интелектуалците, призова вицепрезидентът в Софийския университет "Св. Климент Охридски"

16 април 2024 | 13:01
Илияна Йотова беше гост на откриването на обновеното емблематично за Алма матер място „Яйцето“

Президентът: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

16 април 2024 | 08:08
Държавният глава поздравява юридическата общност в България по повод Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки