НОВИНИ

Подлост е да изваеш политическия си облик като „борец“ срещу мафията, а после да й слугуваш, заяви Румен Радев

2023-07-19 15:09:00

Необходима е внимателна оценка на риска от прекратяване на концесията на пристанище „Росенец“, посочи държавният глава

Този, който извая целия си политически облик като „борец“ срещу мафията, наричана  от него „Борисов“, и срещу задкулисието, наричано от него „Пеевски“, в момента не просто се прегърна с тях, а им слугува. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг днес в отговор на въпрос за изказване на съпредседателя на ДБ по адрес на държавния глава.

Явно Христо Иванов прави всичко възможно, за да бъде забравена по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели, и предаде своите принципи и ценности, посочи Румен Радев. Президентът напомни за напоителните обяснения на съпредседателя на ДБ, че „ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат санирани и държани за дълго време извън управлението“. „А днес той им подарява управлението и ще „променя“ България с тях“, допълни Румен Радев. Президентът заяви, че за осем месеца предишното редовно правителство не е изготвило нито един законопроект по Плана за възстановяване и устойчивост и не е предприело стъпки за модернизацията на Българската армия. Вместо това решенията на управляващите доведоха до поскъпване с 30% на газа чрез руски посредници. Не беше  придвижен напред проектът Александруполис – Бургас, нито беше преместена регистрацията на „Лукойл“, каза Румен Радев и попита дали по този начин ще се „променя“ България.

„Човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си“, заяви президентът, помолен за коментар на думи на кандидата за кмет Васил Терзиев. Румен Радев посочи, че хората, които дълги години са осмисляли своето политическо битие с жестоко линчуване на всички, свързани с Държавна сигурност, днес издигат точно такъв кандидат. По думите на Румен Радев това осветлява двойните стандарти, които практикуват най-шумните представители на българската политика.

„Това е поредното прибързано и напълно некоректно изказване на политически лидер“, заяви Румен Радев във връзка с твърдението, че служебното правителство е удължило с 24 години концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“. В  отговор на въпрос за предложението за прекратяване на концесията президентът призова за внимателна оценка на рисковете от такова решение и отражението му върху цената на горивата у нас. „Не е ясно какви корпоративни интереси стоят зад това предложение“, допълни президентът Радев. Служебното правителство направи това, което трябваше да свършат редовните правителства, и само за пет месеца събра от „Лукойл“ два пъти повече данъци отколкото всички редовни правителства преди това за 15 години, посочи държавният глава.

Ще съдя за отношението си към управляващите по начина, по който работят за решаване на проблемите на българските граждани и отстояването на националния интерес, каза още държавният глава.

Помолен за коментар на заявките за промени в Конституцията, президентът отговори, че политическите сили в Народното събрание трябва първо да обявят какви текстове за изменения предлагат. „В момента има мнозинство, но няма предложение за Конституция и за нейните промени“, допълни Румен Радев и постави въпроса дали парламент с ниско доверие трябва да променя основния закон.

Президентът Радев изрази очакване правителството да реагира на сигналите, свързани със заплахи за живота и сигурността на български граждани, включени в списъка на сайта „Миротворец“. „Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот и сигурност“, заяви още държавният глава и припомни действията на институциите за гарантиране на сигурността на Христо Грозев.

 


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев: Пълноценната интеграция на Косово в международната общност ще допринесе за стабилността и сигурността на региона и цяла Европа

22 април 2024 | 17:05
Държавният глава се срещна с министър-председателя на Косово Албин Курти

Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. бяха обсъдени на работна среща в президентската институция

22 април 2024 | 16:04
По време на срещата държавният глава подчерта, че организацията на подобно международно спортно събитие освен имиджови, ще има и дългосрочни икономически и обществени ползи за страната ни

Президентът издаде указ за промени в състава на служебното правителство по предложенията на служебния министър-председател Димитър Главчев

22 април 2024 | 11:11
След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните.

Илияна Йотова: Най-ефективната ваксина срещу вируса на омразата и отчуждението са образованието и културата

21 април 2024 | 10:10
Вицепрезидентът връчи своя специална награда на XXVII Фестивал на франкофонския училищен театър, който се проведе във Варна под нейния патронаж

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки