НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на САЩ у нас Херо Мустафа с орден „Мадарски конник“

2023-02-28 13:00:00

От първия ден на своето назначение в София посланик Херо Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничество между България и САЩ във всички области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен Херо Мустафа – посланик на Съединените американски щати у нас. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в присъствието на представители на българските институции, дипломатическия корпус и семейството на  американския посланик.

В приветствието си президентът Радев заяви, че висшето държавно отличие е израз на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Държавният глава подчерта, че стратегическият диалог между България и САЩ е създал възможности за допълнителното структуриране на съвместните усилия в редица важни области, като са постигнати конкретни резултати и ключови споразумения в сферата на сигурността и отбраната, мобилните комуникации, научно-технологичното сътрудничество и енергетика.

„Във фокуса на нашата съвместна дейност беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност“, посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че и занапред България ще разчита на партньорството си със САЩ за модернизацията на Въоръжените сили и укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет.

Ръстът в двустранния икономически обмен, който се равнява на 1.3 млрд. долара, както и партньорството в сферата на енергетиката и подкрепата, оказана на страната ни от САЩ при заплахата от прекъсване на газовите доставки, също бяха откроени от държавния глава.

„В този глобален контекст, изпълнен с изключителни предизвикателства, посланик Мустафа и нейният екип бяха винаги готови да окажат съдействие и помощ, да работят с българските институции за намиране на устойчиви и взаимноизгодни решения, допринасящи за повече сигурност, стабилност и просперитет от двете страни на Атлантика, както и за по-добро, по-справедливо и по-„зелено“ бъдеще“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта също така, че с дейното си участие в множество събития и инициативи – срещи с ученици, студенти, представители на гражданското общество, с културните, научни и бизнес среди, посланик Мустафа е вдъхнала нов импулс във всеки аспект от двустранното сътрудничество. Благодарение на нейния непринуден и директен подход, искрен интерес и уважение към българските традиции и култура, нейните призиви за справедливост, достойнство, солидарност, взаимопомощ достигнаха до широк кръг от българското общество, отбеляза още Румен Радев.

Посланик Херо Мустафа изрази благодарност за висшето държавно отличие, което приема като свидетелство за успешното сътрудничество през последните три години и половина и символ на дълбокия и траен съюз между САЩ и България като приятели, партньори и съюзници. Посланикът също открои задълбочаването на сътрудничеството в сферата на отбраната, енергетиката, икономиката. Тя отбеляза и усилията в сферата на транспорта, образованието и културата за засилване на връзките между двата народа. Херо Мустафа заяви също така, че отпътува от страната ни, но винаги ще остане посланик на българската култура.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки