НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на САЩ у нас Херо Мустафа с орден „Мадарски конник“

2023-02-28 13:00:00

От първия ден на своето назначение в София посланик Херо Мустафа работи всеотдайно и енергично за развитие на политическия диалог и разширяване на сътрудничество между България и САЩ във всички области от взаимен интерес. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен Херо Мустафа – посланик на Съединените американски щати у нас. Церемонията се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в присъствието на представители на българските институции, дипломатическия корпус и семейството на  американския посланик.

В приветствието си президентът Радев заяви, че висшето държавно отличие е израз на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Държавният глава подчерта, че стратегическият диалог между България и САЩ е създал възможности за допълнителното структуриране на съвместните усилия в редица важни области, като са постигнати конкретни резултати и ключови споразумения в сферата на сигурността и отбраната, мобилните комуникации, научно-технологичното сътрудничество и енергетика.

„Във фокуса на нашата съвместна дейност беше и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност“, посочи Румен Радев. Президентът подчерта, че и занапред България ще разчита на партньорството си със САЩ за модернизацията на Въоръжените сили и укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет.

Ръстът в двустранния икономически обмен, който се равнява на 1.3 млрд. долара, както и партньорството в сферата на енергетиката и подкрепата, оказана на страната ни от САЩ при заплахата от прекъсване на газовите доставки, също бяха откроени от държавния глава.

„В този глобален контекст, изпълнен с изключителни предизвикателства, посланик Мустафа и нейният екип бяха винаги готови да окажат съдействие и помощ, да работят с българските институции за намиране на устойчиви и взаимноизгодни решения, допринасящи за повече сигурност, стабилност и просперитет от двете страни на Атлантика, както и за по-добро, по-справедливо и по-„зелено“ бъдеще“, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта също така, че с дейното си участие в множество събития и инициативи – срещи с ученици, студенти, представители на гражданското общество, с културните, научни и бизнес среди, посланик Мустафа е вдъхнала нов импулс във всеки аспект от двустранното сътрудничество. Благодарение на нейния непринуден и директен подход, искрен интерес и уважение към българските традиции и култура, нейните призиви за справедливост, достойнство, солидарност, взаимопомощ достигнаха до широк кръг от българското общество, отбеляза още Румен Радев.

Посланик Херо Мустафа изрази благодарност за висшето държавно отличие, което приема като свидетелство за успешното сътрудничество през последните три години и половина и символ на дълбокия и траен съюз между САЩ и България като приятели, партньори и съюзници. Посланикът също открои задълбочаването на сътрудничеството в сферата на отбраната, енергетиката, икономиката. Тя отбеляза и усилията в сферата на транспорта, образованието и културата за засилване на връзките между двата народа. Херо Мустафа заяви също така, че отпътува от страната ни, но винаги ще остане посланик на българската култура.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Погромът над тракийските българи е не само памет, а наша съвест и убеждение, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и защитата на дома и децата си

30 септември 2023 | 13:01
Държавният глава Румен Радев участва в Националното тракийско поклонение пред Пантеона на загиналите тракийци в Маджарово

Румен Радев: Сред големите проблеми в борбата с редките заболявания е отсъствието на пациентите от общественото внимание, а много често и от системата на българското здравеопазване

29 септември 2023 | 19:07
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента пациенти, медици и дейци на каузата на хората с редки болести в България

Румен Радев: Налице са основателни съмнения, че приоритет на управляващите са печалбите на приближени фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони

29 септември 2023 | 17:05
Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближени фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив, запитан за протестите срещу подготвените от управляващите Териториални планове за справедлив преход за въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Президентът: Българските дипломати са призвани да отстояват с чест и достойнство националните интереси, независимост и сигурност, както повелява Конституцията

29 септември 2023 | 13:01
Ефективната външна политика изисква ясни цели и приоритети, формирани с консенсус в страната ни и отстоявани в един глас от дипломатическата ни общност зад граница. За реализацията на приоритетите ни е необходима пълноценна външнополитическа стратегия с конкретни механизми. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към ръководителите на българските дипломатически и консулски представителства в чужбина, които се събраха днес в София за участие в традиционната годишна конференция на министъра на външните работи.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки