НОВИНИ

Президентът Радев: Религиозното разбирателство и толерантността трябва да бъдат насърчавани с общи усилия

2022-07-20 15:19:00

Опазването на християнското присъствие и наследство, както и подкрепата за религиозния мир в Светите земи като модел за толерантност и разбирателство обсъди днес на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев на среща с Рами Мохраби и Надер Мохраби -  пратеници на патриарха на Йерусалим Негово Светейшество Теофил III, които са на посещение у нас. В срещата участва и Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод на Българската православна църква.

От името на Патриарха на Йерусалим гостите поднесоха благословение към българския народ и пожелание за мир, здраве и благоденствие. Те информираха президента за благословията на Н. Св. Теофил III за откриване на духовен български център в Йордания на мястото на кръщението на Исус Христос.

Държавният глава Румен Радев потвърди подкрепата на страната ни за защита на християнското присъствие в Светия град и укрепването на съвместното мирно съжителство между представителите на различни религии. „Културата на толерантност и разбирателство между общностите на различни вероизповедания има силни корени и в България. Този модел трябва да бъде насърчаван в съвременния свят на различни предизвикателства“, заяви президентът Радев. Той изтъкна ролята на Българската православна църква за утвърждаването на вярата и православните добродетели, както и за сътрудничеството с другите вероизповедания.

Държавният глава и гостите му подчертаха, че с обединени усилия трябва да се отстояват ценностите за мир и хуманност и да не бъде позволявано ненавистта и омразата да взимат превес.

Пратениците на Н. Св. Йерусалимския патриарх ще бъдат приети и в Св. Синод.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки