НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Трябва да се намери консенсус между политическите сили, за да се избегне задълбочаването на кризите

2022-07-15 12:45:00

Държавният глава проведе консултации с представители на ПГ на „Движение за права и свободи“

В сложната вътрешнополитическа и геополитическа обстановка е необходимо политическите сили да водят диалог за намиране на консенсус как да се предотврати задълбочаването на кризите и резултатите от тях, пред които е изправено българското общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. Държавният глава провежда днес срещи с политическите сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По време на срещата държавният глава изтъкна, че е важен въпросът дали страната може да си позволи в настоящата ситуация на дълбоки кризи да се пристъпи към предсрочни избори и да няма функциониращ парламент. По думите на Румен Радев би било трудно без редовно правителство и работещо Народно събрание да се намерят стратегически решения за страната. Президентът постави въпроса на представителите на ДПС каква е предлаганата от партията рецепта за постигане на консенсус и диалог, така че да се избегне влошаването на проблемите пред хората.

В началото на срещата председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди позицията на партията за необходимостта от предсрочен парламентарен вот. „Докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави и ние носим нашата отговорност“, допълни той.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки