НОВИНИ

Румен Радев и Мило Джуканович: Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и развитието на региона

2022-07-11 18:22:00
 
 
Във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни  на Балканите и в Европа, заяви президентът Румен Радев в Подгорица
 
Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Черна гора Румен Радев и Мило Джуканович, които проведоха днес среща в президентския дворец в Цетине. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега президента Мило Джуканович.
 
Румен Радев изрази категоричната подкрепа на България за европейския път на Черна гора, която е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. „Силната подкрепа на черногорските граждани за присъединяване към ЕС е най-сигурният гарант за успеха по пътя на европейска интеграция, както и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в този процес“, подчерта президентът. Той изрази надежда и че пътят към реформи ще бъде ускорен и подчерта, че България е готова да окаже помощ с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за постигане на пълноценната интеграция в ЕС.
 
„Ако държавите в двата края на Балканския полуостров можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава и че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят“, посочи Румен Радев. Двамата президенти се обединиха около позицията, че във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона и в Европа, което да укрепва и взаимното доверие между държавите в Югоизточна Европа. 
 
Въпреки активния политически диалог на всички нива, все още икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите на двете страни, отбелязаха двамата президенти. „Надявам се, че след формиране на новото правителство в България по най-бързия начин ще се проведе петата сесия на смесената икономическа комисия, именно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимодействие“, подчерта Румен Радев. Той допълни, че е необходимо Черна гора да бъде по-активна и да стане много по-забележима за българския бизнес и инвеститори, защото потенциалът, който предлага в редица области, е голям.
 
От Цетине Румен Радев постави акцент върху регионалната свързаност, чието задълбочаване би се отразило положително и на двустранните отношения в различни сфери от взаимен интерес. По думите му фокусът на регионалното сътрудничество трябва да бъде насочен към подобряване на шосейната свързаност, въздушните връзки и дигиталната свързаност. „Само така можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, проекти, капитали, инициативи между нашите две страни“. По думите на президента ключ към успешното сътрудничество е и задълбочаването на връзките в системата на образованието, „защото обменът между  младите и талантливи хора, с техните идеи, с тяхното виждане за бъдещето на региона и Европа, ще бъде стимул за сътрудничеството и връзките във всички останали области от взаимен интерес“. 
 
„В условия на застъпващи се кризи в областта на сигурността, енергетиката, инфлацията, риска от продоволствена криза, изключително важно е държавите от нашия регион да показват отговорност,  европейска убеденост и активно регионално сътрудничество в установените вече формати“, посочи още българският президент. Румен Радев допълни, че в това отношение България и Черна Гора показват, че имат прагматична политика, насочена към повишаване на доверието. Румен Радев призова за проактивна политика, която не само да се бори с последствията от кризите, но и да прави необходимото да предотвратява вторичните ефекти от войната в Украйна върху нашия регион. 
 
Президентът Радев поздрави Черна гора за поетото председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа от тази година.  Държавният глава изтъкна и постигнатото от Черна гора при председателството  на Централноевропейска инициатива през последните две години и заяви, че България, която в момента председателства инициативата, има добра основа да разгръща по-нататък съвместната дейност имено благодарение на резултатите на Черна гора. Сътрудничеството в системата на НАТО и общият ангажимент, който България и Черна Гора споделят  за укрепване на сигурността и на стабилността на Балканите, също бяха подчертани в рамките на срещата. 
 
По-късно в Подгорица българският президент проведе срещи и с председателя на парламента Даниела Джурович, както и с министър-председателя на Черна гора Дритан Абазович. Държавният глава призова за сплотеност, солидарност и общи усилия на страните от региона за противодействие на кризите. По думите на Румен Радев регионалната свързаност трябва да се превърне в общ приоритет за всички държави на Балканите, както за да се минимизират негативните ефекти от поредицата кризи и за постигане на енергийна диверсификация, така и за недопускане на продоволствена криза, за реална борба с инфлацията, насърчаване на инвестициите и постигане на по-висок икономически растеж в нашия регион.
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки