НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с молдовската си колега Мая Санду за статута на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“

2022-07-07 18:09:00

Пълноценната образователна дейност на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска диаспора в Молдова има особено голямо значение за развитието на приятелските отношения между двете държави. Това заяви държавният глава Румен Радев в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду.

Разговорът се проведе по инициатива на президента Радев, след като представители на различни структури на Тараклийския район и на българските обществени и културни организации на Молдова изпратиха обръщение до българския държавен глава. В писмото си българите в Молдова изразяват опасения, произтичащи от предлагано сливане на Тараклийския държавен университет с Педагогическия държавен университет „Йон Крянга“ в Кишинев.

В разговора с Мая Санду българският държавен глава отбеляза ангажимента на страната ни към висшето училище чрез финансова подкрепа за развитието на образователната му дейност. „Въпросът за самостоятелността на университета „Григорий Цамблак“ е от изключителна важност за българската общност в района на Тараклия“, заяви Румен Радев. По думите на президента, експертни екипи на компетентните институции от двете държави е необходимо да обсъдят учебните програми и формите на обучение, които да допринасят както за съхранение на традициите и културната идентичност на общността ни, така и да предоставят възможности на младите етнически българи за интеграция в молдовското общество. Румен Радев отбеляза, че  държавната подкрепа за независимостта на университета е от ключово значение за развитие на връзките между България и Молдова.

Мая Санду информира президента Радев за проведените днес в  Кишинев експертни разговори между представители на Министерствата на образованието и науката на България и Молдова за постигане на двустранно споразумение по въпроса.

Румен Радев поздрави колегата си от Молдова за получения официален статут на страната като кандидат за членство в ЕС. Българският държавен глава изрази съпричастност към трудностите, пред които се изправят молдовските граждани във връзка с войната в Украйна. Както българското, така и молдовското общество са изправени пред проблеми, свързани със сигурността в региона, с енергийната криза и социалните аспекти вследствие на силно влошената геополитическа обстановка.

Президентите на България и Молдова размениха покани за двустранни посещения за последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки