НОВИНИ

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

2022-06-30 19:28:00

България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Срещата на върха на НАТО в Мадрид се провежда в момент на радикално променена среда за сигурност. След агресията на Русия срещу Украйна новата стратегическа концепция на НАТО връща Алианса към неговата същността мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка  държава-членка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.
 
„Особено важно за държавите по Източния фланг е да развиваме своята логистична система, инфраструктура и свързаност“, подчерта президентът. Румен Радев отново призова страната ни да използва всички финансови механизми и инструменти на НАТО, за да инвестира в изграждането на тръбопроводи за гориво, шосейна и железопътна свързаност, пристанища и летища, за да минимизира вторичните ефекти от войната в Украйна.
 
В отговор на въпрос за нарастване на многонационалната бойна група в България до ранг на бригада, президентът напомни, че конкретните решения с всички механизми и детайли се вземат на военно-политическо ниво.
 
Румен Радев открои приноса на България за създаването на Фонда за иновации на НАТО, чиято цел е да подпомага и развива технологичното преимущество на алианса в сигурността и отбраната. Присъединяването към фонда дава възможност страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии и запазване на технологичното си предимство, посочи президентът. „Това е огромна възможност за нашата отбранителна индустрия и наука да се интегрират във водещите проекти на НАТО в областта на високите технологии и производствата на отбранителни продукти.  Този фонд поставя началото на Ускорителя за иновации в отбраната на НАТО“, допълни още държавният глава.
 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: ЕС да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за ускоряване на нейната европейска интеграция

26 януари 2023 | 19:07
Държавният глава проведе телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархей

Президентът Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката

25 януари 2023 | 11:11
Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Вицепрезидентът: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно

25 януари 2023 | 10:10
С тези думи Илияна Йотова се обърна към представители на дипломатическия корпус в България на честването на 60-годишнината на френско-германския Договор за приятелство

Президентът: Българското общество все повече ще изисква високи стандарти на безопасност и ефективност от компаниите

24 януари 2023 | 19:07
Това заяви президентът Румен Радев, който участва в отбелязването на 60-годишнината на „Технотест“ АД

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки