НОВИНИ

Румен Радев: Новата стратегическа концепция на НАТО е резултат на войната на Русия срещу Украйна

2022-06-30 19:28:00

България има своя принос за създаването на Фонда за иновации на НАТО, подчерта държавният глава

Срещата на върха на НАТО в Мадрид се провежда в момент на радикално променена среда за сигурност. След агресията на Русия срещу Украйна новата стратегическа концепция на НАТО връща Алианса към неговата същността мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка  държава-членка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Мадрид.
 
„Особено важно за държавите по Източния фланг е да развиваме своята логистична система, инфраструктура и свързаност“, подчерта президентът. Румен Радев отново призова страната ни да използва всички финансови механизми и инструменти на НАТО, за да инвестира в изграждането на тръбопроводи за гориво, шосейна и железопътна свързаност, пристанища и летища, за да минимизира вторичните ефекти от войната в Украйна.
 
В отговор на въпрос за нарастване на многонационалната бойна група в България до ранг на бригада, президентът напомни, че конкретните решения с всички механизми и детайли се вземат на военно-политическо ниво.
 
Румен Радев открои приноса на България за създаването на Фонда за иновации на НАТО, чиято цел е да подпомага и развива технологичното преимущество на алианса в сигурността и отбраната. Присъединяването към фонда дава възможност страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии и запазване на технологичното си предимство, посочи президентът. „Това е огромна възможност за нашата отбранителна индустрия и наука да се интегрират във водещите проекти на НАТО в областта на високите технологии и производствата на отбранителни продукти.  Този фонд поставя началото на Ускорителя за иновации в отбраната на НАТО“, допълни още държавният глава.
 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки