НОВИНИ

Президентът: В ситуация на каскада от кризи се изискват ясни политически решения и институционални усилия, за да се отговори на очакванията и тревогите на българите

2022-06-28 11:27:00

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на „Има такъв народ“ в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство
 

В ситуацията на каскада от кризи, пред които е изправена държавата, се изискват ясни решения от политиците и усилия от институциите, така че да се отговори на очакванията на българските граждани и на техните растящи тревоги от увеличаващите се цени, продължаващата война в Украйна. Това изисква отговорни действия не само в национален, но и в международен план. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. В съответствие с конституционната процедура президентът провежда консултации с представените в парламента политически формации преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.  В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Президентът изтъкна последователната позиция на „Има такъв народ“ при отстояването на националния интерес по отношение на преговорите с Република Северна Македония и допълни, че очаква отговорно отношение и при преговорите за съставяне на ново правителство. По думите му ситуацията, в която ще се намира българският парламент през следващия месец ще бъде сложна, защото са необходими време и усилия от народните представители и от партиите за съставяне на правителство и същевременно неотложни действия за приемане на бюджета и на важни закони, от които зависи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.
 
Румен Радев подчерта, че България очаква още по-активна подкрепа от съюзите, в които членува, а „това означава единна последователна външна политика, така, че да отстояваме по-ефективно нашия национален интерес, да не допуснем България да остане в периферията на Европейския съюз, да привличаме стратегически инвестиции“.
 
„Ролята на президентската институция в момента е важна и е прекрасно, че вие ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг за тази отговорност“, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. По думите му ИТН осъзнава трудностите и ще направи всичко по силите си, когато бъде поканена на преговори за съставяне на правителство, но без да прекрачва морални граници.
 
„Добре е да се знае истината, но държа също така всеки участник в Консултативния съвет за национална сигурност да може да изкаже свободно своето мнение“, отговори президентът Радев на призива на Тошко Йорданов да разсекрети стенограмата от последния Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на европейската перспектива на Република Северна Македония.  „Темата за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се поставя преди една година, когато предстоеше да се отстои ветото на България“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че тогава, както и на следващия Европейски съвет през октомври м.г. последователно е защитил позициите на страната ни, "с ясната комуникация към всички наши европейски партньори, че проблемът не е двустранен, а европейски, защото засяга фундаментите на ЕС,  Копенхагенските критерии, правата на човека и недискриминацията“. Президентът отново подчерта, че на заседанието на КСНС през януари само от „Има такъв народ са подкрепили предложението му основно българско искане и задължително условие за отваряне на вратата на преговори за РСМ да бъде промяна на нейната конституция, така че македонските българи да получат равни права, като бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. „Преди няколко дни, всъщност нашата политическа класа прие този подход, прегърна го, едва когато дойде чрез президента Макрон, защото през това време президентската институция продължи да работи непрекъснато с всички европейски лидери, с ръководителите на европейските институции, така че това да стане факт“, отбеляза президентът.
 
Държавният глава отново посочи, че съдържащото се в предложението на Френското председателство изискване за конституционните промени в РСМ, като задължително условие за започване на преговори за членство, е справедливо решение не само за България и за македонските българи, но и за Европа, защото представлява европейски подход. Румен Радев подчерта също така, че двустранният протокол, който е съставна част от преговорната рамка и се изработва в България и РСМ, трябва да бъде много по-прецизен по отношение на механизмите и съдържанието, с които европейските институции ще наблюдават, контролират и вземат решения за корекции в преговорния процес.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки