НОВИНИ

Президентът: Необходими са последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона

2022-06-27 17:58:00

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на ДПС в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство

България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и за установяване на върховенството на правото. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда днес и утре консултации с политическите сили в 47-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

Президентът Радев подчерта, че консултациите се провеждат в труден за страната момент, в който към всички кризи е добавена и политическата. Държавният глава открои тревогите на българските граждани от растящата инфлация на фона на продължаващата война в Украйна и посочи, че кризите не могат да бъдат решавани нито поотделно, нито само от една политическа сила.

Президентът Радев подчерта и голямата отговорност, която носят лидерите на политическите партии за решенията, които вземат, както в национален, така и в международен контекст. „България е член на важни съюзи. Очаквам още по-голяма подкрепа в рамките на тези съюзи. Очаквам българските институции да работят така, че да използваме всяка възможност от нашето членство. Както да отстояваме своите национални интереси, така и да не допускаме България да остава в периферията на Европа. Да привличаме много повече инвестиции, а това означава да имаме много по-амбициозна, единна, последователна външна политика“, заяви президентът Радев.

Държавният глава изрази очакванията си Народното събрание да продължи работата си по всички важни въпроси, засягащи функционирането на държавата. Актуализацията на бюджета и пакетът закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, заяви президентът Радев и изрази надежда партиите да влязат в градивен диалог.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в настоящото Народно събрание трудно може да бъде намерен необходимия диалог. „Ние трябва да се обърнем отново към избирателите. Избирателите да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното –с нашите ценности, цели и предложения за приоритети на държавата“, заяви Мустафа Карадайъ.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

7 декември 2022 | 18:06
Държавният глава открои действията на служебното правителство за предотвратяване на риска от прекомерно задлъжняване на страната, както и усилията за намаляване на инфлацията, които дават резултат през октомври.

Президентът: Висшето военно ръководство трябва да продължи да отстоява ускоряването на модернизацията на Българската армия

7 декември 2022 | 16:04
Държавният глава удостои български военнослужещи с висше офицерско звание

Еднократна финансова помощ от 4500 лв. по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“ получиха 17 младежи в неравностойно положение, записани във висши училища

7 декември 2022 | 16:04
Седемнадесет младежи, които продължават образованието си във висши училища и колежи, получиха еднократна финансова помощ в размер на 4500 лева по инициативата на президента „Подкрепи една мечта“. Право да получат еднократна финансова помощ в размер на 2345,45 лв. имат и шестима ученици от 12-и клас, настанени в социална услуга от резидентен тип, завършили 11-и клас с отличен успех.

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

7 декември 2022 | 15:03
В приветствието си вицепрезидентът изтъкна огромния потенциал на младите хора, които наред със знанията и уменията притежават и необходимия критичен поглед към света.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки