НОВИНИ

Президентът: Необходими са последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона

2022-06-27 17:58:00

Държавният глава проведе консултации с парламентарната група на ДПС в рамките на конституционната процедура по връчване на мандат за съставяне на правителство

България очаква последователни усилия от всички политически партии в борбата с корупцията и за установяване на върховенството на правото. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представителите на парламентарната група на „Движение за права и свободи“. На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда днес и утре консултации с политическите сили в 47-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.  Вицепрезидентът Илияна Йотова също взе участие в срещата.

Президентът Радев подчерта, че консултациите се провеждат в труден за страната момент, в който към всички кризи е добавена и политическата. Държавният глава открои тревогите на българските граждани от растящата инфлация на фона на продължаващата война в Украйна и посочи, че кризите не могат да бъдат решавани нито поотделно, нито само от една политическа сила.

Президентът Радев подчерта и голямата отговорност, която носят лидерите на политическите партии за решенията, които вземат, както в национален, така и в международен контекст. „България е член на важни съюзи. Очаквам още по-голяма подкрепа в рамките на тези съюзи. Очаквам българските институции да работят така, че да използваме всяка възможност от нашето членство. Както да отстояваме своите национални интереси, така и да не допускаме България да остава в периферията на Европа. Да привличаме много повече инвестиции, а това означава да имаме много по-амбициозна, единна, последователна външна политика“, заяви президентът Радев.

Държавният глава изрази очакванията си Народното събрание да продължи работата си по всички важни въпроси, засягащи функционирането на държавата. Актуализацията на бюджета и пакетът закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане, заяви президентът Радев и изрази надежда партиите да влязат в градивен диалог.

Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в настоящото Народно събрание трудно може да бъде намерен необходимия диалог. „Ние трябва да се обърнем отново към избирателите. Избирателите да натоварят с определена отговорност и тежест политическите партии и в следващия парламент да влезем не с омраза и отрицание, а точно обратното –с нашите ценности, цели и предложения за приоритети на държавата“, заяви Мустафа Карадайъ.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки