НОВИНИ

Липсва решителна политика, насочена към по-бързото прекратяване на войната в Украйна, заяви Румен Радев на Софийския икономически форум

2022-06-22 08:42:00
 
 
Дипломацията не успя да предотврати конфликта в Украйна и продължава да отстъпва. Липсва решителна политика, която да сложи по-бързо край на агресията и на войната, от която всеки ден губят не само воюващите страни, но и всички европейски икономики.  Това заяви президентът Румен Радев по време на Третия софийски икономически форум. Държавният глава беше почетен гост и лектор в заключителната част от събитието. Форумът събра представители на институции, местната власт, бизнеса, посланици, а сред обсъжданите теми вчера бяха енергетиката, икономиката и сигурността в контекста на войната в Украйна и ролята на България в региона на Югоизточна Европа. 
 
По думите на президента след края на Студената война Европа е приела мира за даденост и не са положени достатъчно усилия нито в сферата на отбраната и сигурността, нито на полето на дипломацията. "Трябва да си зададем въпроса защо дипломацията върви след ракетите и бомбите", заяви Румен Радев и допълни, че  многостранната дипломация е в криза, а установената доскоро архитектура на сигурност е рухнала, като за изграждането на нов устойчив модел са необходими здрави икономики и преориентация на определени икономически сектори. Президентът подчерта, че глобалните предизвикателства изискват глобален отговор и обединени усилия.   
 
"За да се постигне високо качество на живот на гражданите, икономиките ни трябва да са силни и работещи, а за това са важни няколко фактора - сигурност, надеждна и достъпна енергия, транспорт и свързаност. Тази база се надгражда с наука, технологии, образование и иновации, които да осигурят визия за бъдещето и конкурентоспособност", заяви Румен Радев.  По отношение на енергетиката президентът заяви, че трябва да се търсят иновативни и разумни решения с грижа за социалните аспекти, така че да се преодолее най-голямата заплаха за европейските икономики - високите цени, използването на енергийните ресурси като политическо оръжие и рязкото спиране на доставките. Държавният глава изтъкна, че следва да се обединят усилията на държавите за разработване и внедряване на достъпни и сигурни методи за съхранение на енергия - с общи инвестиции, практико-приложни разработки и консолидирани усилия на бизнес и на държавни власти.  В сферата на транспорта президентът призова да се развива не само трансгранично, а трансрегионално сътрудничество, обхващащо няколко държави, което ще повиши ефективността на вложените в проектите средства.  
 
"Трябва да работим заедно, за да разгръщаме  чрез иновативно образование  и потенциала на младите хора, така че те да са способни да изграждат конкурентоспособна икономика с устойчив ръст в бъдеще", заяви президентът Радев. Той допълни, че и нвестициите в наука, образование и култура ще направят икономиките много по-ефективни.  По думите на Румен Радев това са и сферите, в които младите хора могат да създадат бързо контакти помежду си, а държавите да си взаимодействат най-пълноценно.  
 
Държавният глава посочи, че в България има благоприятни условия за инвестиции и подчерта, че с изграждането на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT страната ни има потенциал да се оформи като регионален хъб за разработка на научни иновации в подкрепа на бизнеса.  По повод политическите събития у нас президентът заяви, че ситуацията е динамична като във всяка демокрация и целта трябва да е страната да се развива прогресивно и в интерес на гражданите.  
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността

6 декември 2023 | 15:03
Политиците не трябва да губят връзка с Българската армия, за да осъзнават значението и последиците от решенията си в сферата на отбраната и сигурността. Отчетлива тенденция е все по-често отговорни постове в законодателната и изпълнителната власт да заемат много хора, които нямат задълбочена представа от проблемите в областта на сигурността и отбраната, но от техните решения зависи развитието на тези сектори и бъдещето на страната. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на среща с ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

Президентът Радев: Отстояването на националните интереси изисква компетентни лидери в сектора на сигурността

5 декември 2023 | 17:05
Държавният глава проведе среща със студенти от специалност „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Вицепрезидентът Йотова връчи стипендии от дарителската инициатива на Нели и Робърт Гипсън

5 декември 2023 | 14:02
По време на церемонията вицепрезидентът отбеляза дългата традиция на дарителството в българската история

Президентът Румен Радев удостои посланика на Аржентина у нас Алфредо Атанасоф с орден „Мадарски конник“ първа степен

4 декември 2023 | 17:05
На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки