НОВИНИ

Вицепрезидентът: Светлият и справедлив свят, за който се бореше Смирненски, е блян и днес

2022-06-15 14:13:00

Илияна Йотова беше гост на откриването на обновената къща музей на твореца

Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за свят без болка и мъка, без бедност и несправедливост, а стиховете му – в пристан за безправните. Този светъл, справедлив и сигурен свят е блян и на нашето съвремие. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването след 18 години застой на обновената къща музей на твореца в София.


„Впечатлителен и наблюдателен, забелязващ неща, на които другите на обръщаха внимание“, разказва за Смирненски сестра му Надежда Измирлиева. С голямата си чувствителност, с невероятния си талант, даден му свише, той успя да нарисува образите на цветарката, на стария музикант, на Гаврош, успя да ни потопи в трудния свят без светлина, а същевременно жадуваше „светлина, светлина, светлина“. Тези образи ги виждаме и днес покрай нас. Дали ги забелязваме?“, подчерта вицепрезидентът.

Йотова цитира стихове от „Приказка за честта“ и „Приказка за тинята“ и изтъкна, че „най-слънчевото дете на българската поезия Смирненски“ ни остави страшни приказки, които са толкова актуални и днес. „Най-тежкото човешко падение е, когато направиш компромис със себе си и съвестта си в името на лични благини. Звучи познато, нали?!“, посочи вицепрезидентът. Приветствието си завърши с веруюто на Смирненски „Два свята, единият е излишен“. „Всеки от нас сам да избере света, към който иска да принадлежи и да остави на поколенията след него“, изтъкна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Националния литературен музей за неговата дейност, толкова необходима в днешното прозаично и тревожно време. „Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя“, каза тя.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Вицепрезидентът в Карнобат: Хората разчитат много на местната власт

27 септември 2022 | 08:08
Обща е целта ни – да няма нито един български гражданин, който да живее в мизерия и да се чувства изоставен в следващите трудни месеци, категорична е Илияна Йотова

Перспективите за насърчаване на интереса на японския бизнес към България обсъди президентът Румен Радев на среща с генералния директор на Японско-българската асоциация Акико Игая

26 септември 2022 | 19:07
Японските инвестиции в областта на високите технологии в България се увеличават, но има и голям все още неизползван потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в тази сфера с висока добавена стойност, подчерта президентът Радев

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси

26 септември 2022 | 18:06
Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничеството между България и Арабска република Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Вицепрезидентът Йотова в Троян: Само заедно с памет за миналото и поглед към бъдещето ще преодолеем кризите

24 септември 2022 | 09:09
„Когато сме заедно и държим на традициите не само за спомен, но и за бъдещето, ще преодолеем всяка криза.“ Това заяви Илияна Йотова в Троян на откриването на 29-ия Български фестивал на сливата.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки